Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robot sa snajperom je noćna mora
Članak
Objavljeno: 16.10.2021. 13:30

Ghost Robotics 

VIDEO: Robot sa snajperom je noćna mora

Četveronožni robot kojeg testira američka vojska naoružan je 6,5 mm snajperskom puškom.

VIDEO: Robot sa snajperom je noćna mora

Jedna od noćnih mora mnogih futurologa koji budućnost robotike i AI-a vide kao jednu od najvećih prijetnji čovječanstvu konačno je dobila definitivno uporište u najnovijem četveronožnom robotu tvrtke Ghost Robotics pod nazivom SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle).

Robota koji je od početka razvijan za vojne potrebe i to prvenstveno za izviđanje, pratnju i otkrivanje meta sada su opremili snajperskom puškom tvrtke SWORD International i predstavili na US Army Trade showu, jednoj od najvećih izložbi naoružanja u svijetu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot je time dobio potpunu borbenu spremu koja mu omogućuje da osim detektiranja meta, neprijatelje sam eliminira Creedmoor puškom kalibra 6,5 mm na udaljenosti do 1.200 metara, a pored toga u stanju je samostalno napuniti i isprazniti oružje poput pravog snajperista.

SPUR1

Njegovi proizvođači kažu da je robot opremljen naprednom senzorskom tehnologijom koja mu omogućuje borbeno djelovanje u svim uvjetima, što uključuje i borbene operacije noću. Također kažu da je robotu dodana senzorika koja mu omogućuje stabilnost prilikom hodanja i pucanja, pa računalni sustav obavlja 2000 kalkulacija u sekundi za svaku nogu, a dodali su mu i sustav koji omogućuje operateru da sam preuzme nišanjenje i pucanje iz oružja.

Kad ovo vidimo odmah se sjetimo epizode Metalhead iz serijala Black Mirror u kojoj vrlo slični roboti iskorjenjuju čovječanstvo iz samo njima poznatih razloga.

metalhead black mirror

Još uvijek mislite da je Boston Dynamicsov robo-pas Spot sladak?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













   

*/-->