Nalazite se
  • Pop Tech
  • Bežični punjač mobitela na tržištu ove godine
Članak
Objavljeno: 10.02.2012. 13:12

WiTricity 

Bežični punjač mobitela na tržištu ove godine

Prvi bežični punjač mobilnih uređaja spreman je za izlazak na tržište.

Bežični punjač mobitela na tržištu ove godine

Ovih smo dana pisali o sustavu za elektromagnetsko bežično punjenje električnih automobila u vožnji koji razvijaju znanstvenici Sveučilišta Stanford, pa smo se sjetili tvrtke WiTricity, koja je prije par godina najavila razvoj slične tehnologije za bežično punjenje raznih mobilnih uređaja. Valja naglasiti da je WiTriciTy osnovao hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor MIT-a, kojeg u nekim domaćim znanstvenim krugovima naziovaju "novim Teslom".

Uglavnom, posjetili smo njihove stranice i saznali da su oni sa svojom tehnologijom došli u fazu da već pripremaju izlazak prvih komercijalnih punjača za bežično elektromagnetsko punjenje mobitela, tableta i prijenosnika, što će se desiti prije isteka ove godine.

Njihov sustav se sastoji od punjača koji priključite u struju i vanjske jedinice koju spojite na svoj tablet ili mobitel, što će vam omogućiti konstantno bežično napajanje uređaja na udaljenosti od nekoliko desetaka centimetara od bazne punjačke stanice.

WiTricity navodi kako se nalazi u pregovorima s većim brojem proizvođača mobilnih uređaja, koji će njihov sustav "prijemnika energije" ugrađivati tvornički u svoje mobitele, tablete i druge gadgete, što će im omogućiti punjenje bez spajanja dodatne vanjske jedinice.

Wit na autu

WiTricityev punjač e-automobila.

Pored toga, WiTricity također razvija sustav za bežično punjenje električnih automobila koristeći tehnologiju sveučilišta MIT, koje poput Stanforda također radi na sustavima bežičnog elektromagnetskog prijenosa energije za potrebe autoindustrije.

Za razliku od Stanforda, WiTricity i MIT imaju konkretne planove za takve komercijalne punjače za e-automobile, te vjeruju kako će se u prodaji naći već kroz dvije godine, dok istovremeno razvijaju slične uređaje koji će omogućiti bežično punjenje medicinskih implantata poput pacemakera.

Pored svega toga, direktor WiTricitya Eric Giler vjeruje kako će ovaj sustav napokon ukloniti silne žice koje vučemo po našim stanovima za napajanje različitih uređaja, jer je nakon bežičnog prijenosa podataka Wi-Fi mrežom, još jedino ostalo rješavanje žica za električnu struju, što će poći za rukom tehnologijom WiTricitya, odnosno prema njegovim riječima, "primjenom ideje Nikole Tesle stare 100 godina u praksi".

Stoga on vjeruje kako će osim punjenja baterija, njihova tehnologija omogućiti i bežično napajanje strujom svih kućanskih uređaja koje danas koristimo, od računala do televizora i usisavača.

Ovaj indukcijski punjački sustav radi na istom principu kao Stanfordov o kojem smo pisali, prolaskom struje kroz zavojnicu kako bi stvorila magnetno polje koje potom stvara električnu struju na zavojnici drugog uređaja primatelja, zahvaljujući uparenoj rezonanci između obje zavojnice. Kako bi povećali efikasnost ovog sustava, odnosno manji gubitak energije na većim udaljenostima, inženjeri WiTricitya su podesili zavojnice za rad na specifičnoj frekvenciji, što omogućuje vrlo mali gubitak energije na svakom rezonatoru.

VIDEO - Eric Giler predstavlja WiTricityev bežični sustav prijenosa električne energije

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->