Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.02.2012. 16:28

e-automobili 

Punjenje električnih automobila u vožnji

Znanstvenici razvijaju sustav podzemnog elektromagnetskog punjenja automobila.

Punjenje električnih automobila u vožnji

Shanhui Fan, profesorica električnog inženjerstva Sveučilišta Stanford i njezin tim, razvijaju sustav elektromagnetskog punjenja električnih automobila, koji bi jednog dana mogao omogućiti da se naši električni automobili sami dopunjavaju strujom tijekom vožnje.

Sustav koristi magnetna polja koja bežičnim putem prenose struju s metalnih zavojnica koje se nalaze nekoliko desetaka centimetara ispod ceste, na podnožje automobila, čije baterije bi se na taj način punile tijekom vožnje.

Predaja energije se vrši pomoću tehnologije koja se naziva "udvajanje magnetske rezonance", pri čemu su dvije bakrene zavojnice usklađene da rezoniraju na istoj prirodnoj frekvenciji.

Sustav je za sada testiran isključivo pomoću računalnih simulacija, te znanstvenicima tek predstoji ozbiljan rad na stvaranju prototipa i izvođenju složenih testova, koji uključuju i test utjecaja sustava na vozače, putnike, elektroniku i osjetljiva računala automobila.

Računalni model je otkrio kako zavojnica savijena pod kutom od 90 stupnjeva, spojena na metalnu ploču, može transferirati 10 kilovata struje identičnoj zavojnici koja je udaljena 1,98 m.

"Ovo je dovoljno da se održi konstantna brzina", navodi Fan. "Da bi se baterija automobila mogla puniti, to bi zahtijevalo postavljanje mreže zavojnica ispod ceste, a efikasnost transfera struje iznosi oko 97%".

Ideja o budućim autocestama koje bi u sebi imale sustav za napajanje električnih automobila strujom nam se čini vrlo zanimljivo, no teško je vjerovati da bi tako skoro moglo doći do njezine realizacije, jer bi ovo ujedno značilo i besplatnu distribuciju energije. Doduše, naplata struje bi se mogla vršiti kroz sustav naplate cestarine, no to je nešto što podrazumijeva udio električnih automobila u prometu kakav je danas u korist benzinaca.

VIDEO - Bežično punjenje e-automobila u vožnji

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->