Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.06.2019. 09:50

Obrat 

Zašto je Trump ukinuo ban Huaweiju

Američkim tvrtkama bit će dopušteno surađivati s Huaweijuem po pitanjima hardvera i softvera.

Zašto je Trump ukinuo ban Huaweiju

Kada se radi o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ništa nas više ne može iznenaditi, pa nas je i vijest o tome da je odlučio dopustiti američkim tvrtkama suradnju s Huaweijem više nasmijala nego šokirala.

Iako nitko ne zna što je točno tijekom pregovora s kineskim predsjednikom na skupu G20 u Osaki natjeralo Trumpa da znatno ublaži (ako ne i ukine) ban Huaweiju prije nego je stupio na snagu, činjenica je da su na njega puno veći pritisak napravile američke kompanije poput Intela i Microsofta nego kineska vlada.

To znači da je do američkog predsjednika napokon doprlo da će velike američke IT tvrtke izgubiti veliki novac ako neće smjeti prodavati hardverske komponente i softver Huaweiju i ako će im biti nabijene velike takse i porezi za suradnju s kineskim kompanijama, pa se nakon njihovog zajedničkog lobiranja odlučio posuti pepelom i donijeti još jednu kontradiktornu odluku.

Time je jasno pokazao da trgovinski rat s "ICT Kinom" nema nikakve veze s kineskom špijunažom Amerikanaca kroz njihove uređaje, već je stvar upravo onakva kao što smo znali od početka - čisto ekonomske prirode.

To znači da je netko očito Trumpu pokazao brojke na papiru koje ukazuju da pad zarade američkih dobavljača komponenti ne može nikako biti pozitivna stvar po američko gospodarstvo, bez obzira što bi kineske tvrtke pretrpjele puno veću štetu.

Dakako, ovo ne znači da se Kina i Amerika sada ponovno vole i da će između njih cvjetati ruže. jer je Trump poznat po impulsnim potezima i izjavama, pa ne bi bilo ništa čudno da ponovno promijeni mišljenje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi SAD Huawei Donald Trump ban kina G20
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->