Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Zrakoplov slijeće potpuno samostalno
Članak
Objavljeno: 08.07.2019. 15:01

TU München 

VIDEO: Zrakoplov slijeće potpuno samostalno

Sustav za slijetanje koristi kombinaciju računalnog vida i GPS-a.

VIDEO: Zrakoplov slijeće potpuno samostalno

Mnogi zrakoplovi danas mogu slijetati bez pomoći pilota, no to nije doista autonomno slijetanje, jer se radi o takozvanom ILS sustavu (Instrument Landing System) koji omogućuje slijetanje uz pomoć radio signala sa zračnih luka. Pored toga, ILS postoji samo na većim zračnim lukama, pa takvo slijetanje nije svugdje moguće.

Znanstvenici Tehničkog Sveučilišta München predstavili su sustav koji zrakoplovima omogućuje "pravo" autonomno slijetanje korištenjem računalnog vida i GPS-a. Drugim riječima, za navigaciju se koristi GPS, koji u kombinaciji s običnim i infracrvenim kamerama prati pistu i zna preciznu poziciju zrakoplova u odnosu na nju u svakom trenutku, čak i ako vremenski uvjeti poput magle potpuno onemogućuju bilo kakvu optičku vidljivost. Uzimajući u obzir sve te podatke s kamera i GPS-a, zrakoplov potom može izračunati idealni kut za spuštanje i potom mekano sletjeti na pistu.

Mada je sustav još uvijek u ranoj fazi razvoja, znanstvenici su uspješno izveli prve testove, pa je zrakoplov iz velike udaljenosti prepoznao pistu i precizno sletio na nju bez pomoći pilota, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->