Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.10.2018. 10:21

Gough Island 

Super miševi prijete izumiranju ptičje vrste

Budućnost Tristan albatrosa dovedena je u pitanje zbog miševa koji jedu mladunce.

Super miševi prijete izumiranju ptičje vrste

Gough Island je otok u Atlantskom oceanu na kojem živi endemska vrsta Tristan albatrosa koji spadaju među najugroženije ptičje vrste na svijetu. Prema studiji britanskih znanstvenika iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica (RSPB), njihov opstanak je doveden u pitanje zbog kućnih miševa koji tamo nisu živjeli prije, već su stigli s brodovima u 19. stoljeću.

Ti su se miševi prilagodili životu na otoku tako da su naučili jesti jaja i mladunce Tristan albatrosa, čime je ova ptičja vrsta dovedena na rub izumiranja. Osim što su se prilagodili "lovu" na mladunce albatrosa, miševi su narasli, pa su sada 50% veći u odnosu na običnog kućnog miša od kojeg su se razvili. 

albatross-3449562_1280

Obzirom da albatrosi nose samo jedno jaje godišnje i da ih je ostalo samo 2000 parova, plan RSPB-a je da do 2020. godine pobije sve miševe na otoku pomoću otrovnih mamaca koji će se bacati iz helikoptera po čitavom otoku.

Mada to ljubitelji ptica dakako ne spominju, činjenica je da su kućni miševi na Gough otoku evoluirali u novu vrstu, pa se postavlja pitanje imamo li pravo prouzročiti njihovo izumiranje kako bismo sačuvali albatrose, ili bi ipak trebalo naći neko kompromisno rješenje.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->