Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Točnost računala koje je predvidjelo skoru apokalipsu
Članak
Objavljeno: 01.10.2018. 10:02

World One 

VIDEO: Točnost računala koje je predvidjelo skoru apokalipsu

Računalni program koji je 1973. predvidio kraj civilizacije 2040. do sada je dosta toga pogodio.

VIDEO: Točnost računala koje je predvidjelo skoru apokalipsu

Sada već davne 1973. godine, računalni program World One kojeg su izradili znanstvenici MIT-a pod vodstvom pionira računalstva Jaya Forrestera, dobio je zadaću napraviti prediktivni model koji je trebao prikazati može li naša civilizacija nastaviti s rastom. Program je prema globalnim podacima od 1900. godine na dalje, bilježio rast populacije, kvalitetu života, količinu prirodnih resursa i razine zagađenja.

Program je postavljen na tada najjače računalo u Australiji koje je prema modernim standardima znatno slabije od bilo čega što u današnje vrijeme može procesirati bilo kakve podatke, no pokazao se prilično točnim u predviđanju dosadašnjih zbivanja.

Iz toga razloga australski ABC News odlučio je ponovno objaviti stari TV prilog o predviđanju World One programa na YouTubeu, koji možete pogledati ovdje.

 

Ukratko rečeno, Forresterov program je ukazao da će 2040. godine doći do globalne apokalipse ukoliko se nastavi rast populacije i industrije na postojećim razinama, jer će to dovesti do nedostatka prirodnih resursa i zagađenja koja će prijeći kritičnu točku, dakako ukoliko nešto u međuvremenu ne učinimo po tim pitanjima.

Prve naznake apokalipse koju je predvidjelo računalo iz 1973. godine trebali bismo osjetiti već 2020., kada će nam kvaliteta života drastično pasti.       

Mada se većina današnjih znanstvenika ne slaže s ovim predviđanjem, gotovo svi će potvrditi da su zagađenja, globalno zatopljenje i uništavanje prirodnih resursa doveli našu civilizaciju i planet do velikih problema, pa je na primjer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila podatak da 9 od 10 stanovnika Zemlje danas diše zagađenizrak i predviđa da se oko 7 milijuna smrtnih slučajeva godišnje može dovesti u vezu sa zagađenjima.

Vjerujemo da 2040. godine ljudska civilizacija neće nestati, ali morat ćemo se svi dobro potruditi da joj osiguramo mirnu budućnost ako želimo postati "svemirska nacija" i  pokazati da World One nije bio u pravu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->