Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • VIDEO: Započeo projekt čišćenja plastike iz Pacifika
Članak
Objavljeno: 11.09.2018. 16:03

Ocean Cleanup Project 

VIDEO: Započeo projekt čišćenja plastike iz Pacifika

Sustav za čišćenje oceana od plastike na Tihom oceanu testirati će se dva tjedna.

VIDEO: Započeo projekt čišćenja plastike iz Pacifika

Plastika u morima širom svijeta predstavlja globalni ekološki problem, a jedno od najgorih mjesta je područje između obale SAD-a i havajskog otočja, koje nazivaju "Great Pacific Garbage Patch", jer je preplavljeno ostacima ljudske bezobzirnosti i gluposti. Kako bi se nešto učinilo po tom pitanju, grupa The Ocean Cleanup pokrenula je projekt čišćenja, za koji će se koristiti autonomni sustav pod nazivom System 001.

Pilot projekt upravo je započeo i System 001 će se testirati kroz sljedeća dva tjedna, nakon čega će Ocean Cleanup Project 6 mjeseci proučavati rezultate čišćenja, a potom bi mogao ući u široku upotrebu, prvo na Tihom oceanu, a potom i na brojnim morima i oceanima širom svijeta.

Jedan sustav bi trebao iz mora izvlačiti oko 55tona plastike godišnje, a 60 njih bi svakih pet godina mogli ukloniti 50posto "garbage patcha".

System 001 temelji se na velikom plutajućem "užetu" na koje je spojena "zavjesa" koja se spušta nekoliko metara ispod vode, a kako će se autonomno kretati i skupljati smeće te biti sigurna po riblji svijet, možete pogledati u ovom videu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->