Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • SAD optužuje kineske hakere za krađu mlaznog motora
Članak
Objavljeno: 02.11.2018. 09:12

Industrijska špijunaža 

SAD optužuje kineske hakere za krađu mlaznog motora

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo 10 kineskih hakera za krađu tehničkih planova.

SAD optužuje kineske hakere za krađu mlaznog motora

Ministarstvo pravosuđa (Justice Department) SAD-a optužilo je deset hakera kineske nacionalnosti, među kojima su i dva člana obavještajne službe Kine za hakiranje zatvorenih sustava jedne američke i jedne francuske tvrtke u razdoblju od siječnja 2015.so svibnja 2015. Hakeri su nakon upada na zaštićene servere tvrtki pokrali planove turbo-ventilacijskog motora (turbofana) za veliki putnički zrakoplov, koje su proslijedili jednom velikom kineskom proizvođaču zrakoplova koji je radio na sličnom  motoru.

Iako se u priopćenju State Departmenta ne navodi točno o kojim se tvrtkama i kojem motoru radi, obzirom da je jedini francuski proizvođač turbo-ventilacijskih motora Safran SA koji na njihovoj izradi surađuje s američkom tvrtkom General Electric, pretpostavlja se da su hakeri bili u "lovu" na planove LEAP motora (na slici gore) koji se koristi u najvećim modelima airbuseva.

Hakeri su za ovu industrijsku špijunažu uz potporu kineske obavještajne zajednice koristili kombinaciju phishinga, malwarea, "otmice" (hijackinga) domene i koristili bugove na web stranicama tvrtki za ulazak u zaštićene sustave, nakon čega su krali informacije o posjetiteljima i infiltrirali se na njihova računala. U izviješću se navodi da su sa šestoricom hakera surađivali kineski dužnosnici Tian Xi i Gu Gen iz JSSD-a (Ministarstvo državne sigurnosti provincije Jiangsu). Nitko od osumnjičenih nije dostupan američkim vlastima, a službena Kina demantira umiješanost svojih dužnosnika  u ovu aferu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->