Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.02.2018. 17:12

Rusija 

Rudarili Bitcoin u tvornici atomskih bombi

Ruski nuklearni znanstvenici uhićeni zbog korištenja superračunala u kripto rudarenju.

Rudarili Bitcoin u tvornici atomskih bombi

Ruska sigurnosna služba uhitila je više znanstvenika u super tajnom postrojenju za izradu nuklearnih bojevih glava u Federalnom nuklearnim centru u Sarovu zbog sumnje da su koristili superračunala centra za potrebe rudarenja kriptovaluta, piše ruska novinska agencija Interfax.

Obzirom da superračunala u nuklearnom centru zbog sigurnosnih razloga nisu spojena na internet, ruski znanstvenici su ih odlučili spojiti na mrežu kako bi mogli kopati Bitcoin i druge kriptovalute. Kada su to otkrili stručnjaci sigurnosnih službi federalnih vlasti, onemogućili su centru pristup internetu i započeli s istragom koja je dovela do uhićivanja znanstvenika.

Federalni nuklearni centar zapošljava oko 20.000 ljudi, a njegove superračunalne performanse iznose oko 1 petaflopa, odnosno mogu izvršavati oko 1000 bilijuna kalkulacija u sekundi.

U Rusiji se već duže vremena istražuju prijave da neka velika industrijska postrojenja koriste svoje računalne i energetske resurse za kripto rudarenje, no nitko nije mogao očekivati da će se time baviti dobro plaćeni znanstvenici u jednom od najtajnijih vojno-znanstvenih centara u zemlji. Ako su već rudarili Bitcoin zbog pomame za novcem, pitamo se jesu li usput prodali i poneki projektil na crnom tržištu. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam