Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.02.2018. 12:44

Švedska 

ISP mora otkucati one koji skidaju ilegalne filmove

Švedski sud prisilio najvećeg internet providera da predaje imena ljudi koji skidaju piratske sadržaje.

ISP mora otkucati one koji skidaju ilegalne filmove

Jedan od najvećih švedskih internet operatora (ISP-ova) Bahnhof, dobio je nalog švedskog suda da mora izručiti imena korisnika koji skidaju ilegalne torrent datoteke. Drugim riječima, Bahnhof je od sada dužan otkucavati svoje korisnike koji krše pravila copyrighta preuzimanjem ilegalnih filmova, glazbe, softvera i TV serija, te organima gonjenja predavati njihove detaljne osobne podatke.

Bahnhof se do sada ponosio time što je tvrdio da su privatni podaci svih njegovih korisnika sigurni i da ih ni pod koju cijenu neće izručivati vlastima, pa je očito stao na žulj državnim tijelima koja se bore protiv piratstva. 

Švedski sud je u obrazloženju odluke naveo da se ovo ne kosi sa zakonima Europske unije o očuvanju privatnosti, a Bahnhof najavljuje žalbu jer smatra da odluka nije korektna.

"Mi odbijamo narušavati integritet naših klijenata po odluci vlade koja je sama po sebi kontradiktorna", navodi švedski ISP na svojim stranicama.

U dosadašnjoj praksi Bahnhof je korisnicima kod kojih je uočio promet torrent datoteka slao e-mailove u kojima ih je upozorio da u roku od 20 dana moraju prestati s preuzimanjem sadržaja zaštićenih copyrightom, no nije im prijetio sudom, već im je jedino mogao raskinuti pretplatnički ugovor.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam