Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • SAD uvodi sustav izbjegavanja sudara u sve automobile
Članak
Objavljeno: 09.06.2015. 15:29

NTSB 

SAD uvodi sustav izbjegavanja sudara u sve automobile

Mada se proizvođači automobila već bune, izgleda da ćemo na tehničkom uskoro imati novi test.

SAD uvodi sustav izbjegavanja sudara u sve automobile

U mnoge modele automobila raznih proizvođača, već se duže vrijeme ugrađuju senzori koji upozoravaju vozače na približavanje drugom vozilu, zidu, drvu, pješaku, no zakonodavci se time nisu uopće bavili.

Kako se čini, uskoro će se stvari uvelike promijeniti, jer će američka vladina agencija NTSB (National Transportation Safety Board), uskoro predložiti Kongresu, da se usvoji obavezno ugrađivanje sustava za izbjegavanje kolizija u sve automobile, te druga putnička ili komercijalna vozila, što znači da bi ti sustavi postali obavezni kao što su danas recimo pojasevi.

NTSB je ujedno zatražio od federalnog nadležnog dijela za cestovni promet National Highway Traffic Safety Administration, da testira i procijeni sve sustave za izbjegavanje kolizija koji su razvijani u posljednjih 20 godina, kako bi se moglo propisati što će sve sustav za pametno izbjegavanje sudara morati sadržavati.

Mada su sustavi za izbjegavanje sudara nastali u laboratorijima i tvornicama proizvođača vozila, zanimljivo je da se oni već bune protiv ovog prijedloga, pa njihovo udruženje Alliance of Automobile Manufacturers, smatra kako bi ugradnja takvih sustava trebala ostati isključivo kao opcija, a ne obaveza.

Najbolji sustavi za izbjegavanje sudara danas koriste radare, kamere i lasere za detektiranje vozila i pješaka, te mogu upozoriti vozača na potencijalnu opasnost, ili i sami preuzeti upravljanje nad automobilom, pa usporiti ili zakočiti puno ranije nego što su to u stanju vozači.

Predsjednik NTSB-a Christopher A. Hart smatra da uvođenje ovih sustava ne bi smjelo poskupjeti cijene vozila: "Kao što danas ne plaćate veću cijenu zato što automobil ima pojaseve, tako ne biste smjeli plaćati ekstra ni za tehnologiju koja će pomoći u prevenciji sudara". 

Izvor: NTSBVezani sadržaji
Ključne riječi Zakon sudari senzori NTSB izbjegavanje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->