Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Vlada SAD-a želi algoritam za prepoznavanje tetovaža
Članak
Objavljeno: 12.06.2015. 13:40

Tatt-C 

Vlada SAD-a želi algoritam za prepoznavanje tetovaža

Nakon sustava za prepoznavanje lica, na red dolaze pametni algoritmi koji će prepoznavati ljude iz tetovaža.

Vlada SAD-a želi algoritam za prepoznavanje tetovaža

Ovih dana računalni znanstvenici iz 6 timova, našli su se na radionici koju je u Gaithersburgu organizirala vlada SAD-a, odnosno vladina organizacija NIST (National Institute of Standards and Technology).

Razlog tog okupljanja je bio NIST-ov Tett-C natječaj za razvoj novog tipa biometrijske tehnologije, koja će moći prepoznavati ljude iz slika njihovih tetovaža zabilježenih policijskim i nadzornim kamerama.

Osnovna ideja američke vladine organizacije je da se za potrebe policije izrade napredni algoritmi koji će moći prepoznavati razlike između slika tetovaža čak i ako su jako slične.

Američka policija (kao i sve policije u svijetu) u svojoj bazi već dugi niz godina posjeduje slike tetovaža osumnjičenika i kriminalaca koji su bili privođeni, a često se upravo prema njima uspijevalo doći do brojnih počinitelja kaznenih djela. Do sada su se pretrage tetovaža radile ručno, što je dugotrajan i težak posao, pa su istražitelji zatražili računalne stručnjake da im automatiziraju taj proces na sličan način kao što to čini softver za pretragu i usporedbu otisaka prstiju i fotografija lica.

Stručnjaci iz timova koji sudjeluju u Tatt-C natječaju, razvili su različite metode, koje uključuju prepoznavanje osoba iz tetovaža, ali i značenje samih tattoa, odnosno njihovu poveznicu s obilježjima raznih političkih, interesnih i kriminalnih skupina, te dakako bandi.

Obzirom da je ovo bila tek prva radionica koja se bavila ovom problematikom, za sada još nije prihvaćen niti jedan sustav koji bi bio pouzdan pri prepoznavanju tetovaža, no vjerujemo da će policija vrlo brzo doći do još jednog tehnološkog rješenja koje će s jedne strane imati korisnu primjenu, ali i još malo doprinijeti u narušavanju naše privatnosti. 

Izvor: NIST Tatt-CVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->