Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Osiguravajuće društvo platilo 40 milijuna dolara hakerima
Članak
Objavljeno: 21.05.2021. 11:04

Ransomware 

Osiguravajuće društvo platilo 40 milijuna dolara hakerima

Ovo je jedna od najvećih isplata koje je netko platio hakerima za ransomware otkupninu.

Osiguravajuće društvo platilo 40 milijuna dolara hakerima

Jedno od najvećih američkih osiguravajućih društava, kompanija CNA Financial, prema tvrdnji Bloomberga, platila je otkupninu u visini od čak 40 milijuna dolara hakerima, kako bi povratila kontrolu nad svojom mrežom nakon dvotjednovnog zaključavanja mrežnog informatičkog sustava kao posljedica ransomware napada.

Za usporedbu, direktor najvećeg američkog naftovoda Colonial Pipeline, priznao je ovaj tjedan Wall Street Journalu da je isplatio hakerima za sličan napad 4 milijuna dolara, što znači da je osiguravajuće društvo bilo prisiljeno platiti čak 10 puta više.

Glasnogovornik tvrtke CNA Financial nije htio komentirati ransomware napad već je Bloombergu izjavio da CNA postupa prema svim zakonima, pravilima i objavljenim uputama, uključujući uputu OFAC 2020 o ransomware napadima te postupa prema tim smjernicama.

Osiguravajuća kuća je postala žrtvom Phoenix Lockera, izvedenice Hades ransomwarea koji je kreirala poznata ruska kriminalna grupa Evil Corp.

U posljednje vrijeme ransomware napadi na visokoprofilne tvrtke i organizacije znatno su se povećali, pa su u travnju i svibnju hakeri iz grupe REvil tražili 50 milijuna dolara od Appleovih dobavljača Quante i Acera, a čak je i developer Cyberpunka CD Projekt Red bio zaključan neko vrijeme, što je odgodilo izlazak drugog velikog patcha. Ovaj tjedan ransomware napad je pogodio i irski bolnički informatički sustav, no nije poznato tko je sve platio otkupninu, a tko je uspio otključati svoje mreže i servere bez plaćanja hakerima.

Sve to pokazuje veliku ranjivost zaštićenih sustava mnogih velikih organizacija i tvrtki, usprkos ogromnim iznosima novca koji se troše na zaštitu. 

Takvi napadi unose veliki nemir i nepovjerenje među građanima koji koriste usluge raznih tvrtki i posebno financijskih institucija i banaka, jer ukazuju da ničiji novac nije 100 posto siguran gdje god ga uložili, mada je očito trend među kompanijama da je bolje platiti čim prije otkupninu nego riskirati veće posljedice, što dakako jako pogoduje cyber kriminalcima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->