Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2024. 17:11

NVIDIA 

Nvidijina superračunala na Grace Hopper platformi

Francuska, Poljska, Švicarska, Njemačka, SAD i Japan koriste superračunala s novom Nvidijinom platformom.

Nvidijina superračunala na Grace Hopper platformi

Devet superračunala u svijetu koja postižu nevjerojatnih 200 ExaFLOPS-a AI računalne snage, usvojila su Nvidijinu Grace Hopper GH200 platformu.

Među tim superračunalima posebno ističe EXA1-HE u Francuskoj, koje je opremljeno je s 477 računalnih čvorova koji koriste Nvidijine Grace Hopper procesore. Računalo EXA1-HE temelji se na Evidenovoj BullSequana XH3000 arhitekturi i ima sustav hlađenja toplom vodom za povećanje energetske učinkovitosti.

Drugo spomena vrijedno superračunalo je Isambard-AI na Sveučilištu Bristol u Velikoj Britaniji, koje je trenutno opremljeno sa 168 Nvidia GH200 superčipova, a slovi kao jedno od energetski najučinkovitijih superračunala današnjice.

Nakon što ga ovog ljeta opreme s dodatnih 5.280 Nvidia Grace Hopper superčipova, očekuje se povećanje performansi sustava približno 32 puta, što će stroj pretvoriti u jedno od najbržih superračunala za znanstvena istraživanja vođena umjetnom inteligencijom na svijetu.

Kada bude dovršeno, superračunalo će sadržavati više od 55.000Arm Neoverse V2 jezgri visokih performansi, koje obećavaju da će isporučiti prilično impresivne FP64 performanse.

Važno je napomenuti da Nvidijina Grace Hopper platforma koju pokreću Nvidijine CPU i GPU tehnologije postaje sve popularnija u znanstvenom svijetu, a ulazak Nvidije u superračunala je vrlo važna stvar za tvrtku jer je HPC posebno velik i unosan posao.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->