Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.05.2024. 12:10

Usprkos sankcijama 

Huawei potajno financira američka sveučilišta

Kineski tehnološki div financira veliko istraživanje koje se provodi na američkim i britanskim sveučilištima.

Huawei potajno financira američka sveučilišta

Poznato je da je kineski Huawei najveći trn u oku američke vlade, i najveća kineska kompanija koja se našla na meti američkih sankcija.

Unatoč "banu" i sankcijama, Huawei izgleda ne namjerava prestati surađivati s američkim entitetima, jer je prema tvrdni Bloomberga, vrlo aktivan u financiranju američkih i britanskih istraživačkih projekata.

Prema tim informacijama, Huawei je jedini donator koji stoji iza istraživačkog natjecanja u kojem sudjeluju učenici najpoznatijih američkih sveučilišta, uključujući Harvard te je od 2022. godine već dodijelio više milijuna dolara u nagradama.

Huawei je navodno sklopio tajni ugovor s neprofitnom organizacijom Optica Foundation koja dodjeljuje nagradu na natječaju, čiji sudionici su uključivali studente na fakultetima kojima je zabranjeno imati ikakve veze s Huaweijem.

Optica Foundation je prema pisanju Bloomberga otkrila je da je uključivanje Huaweia kao korporativnog sponzora ovog natjecanja u skladu s njezinim internim etičkim stavovima, no Huawei je službeno zatražio da ostane tajni partner u dodjeli koja daje milijun dolara godišnje.

Ovo zapravo i nije nešto novo, jer su prema Wall Street Journalu, kineski subjekti između 2012. i 2024. godine otvoreno produžili ugovore o donacijama i financiranju američkih sveučilišta u iznosu od 2,32 milijarde dolara.

Nadalje, Huaweijeva upotreba procesora IntelMeteor Lake u njegovom najnovijem prijenosniku izazvala je žestoke kritike američkih zakonodavaca koji smatraju ugovor Intela i Huaweija opasnim i frustrirajućim.

U svakom slučaju, trgovinski rat koji Amerika vodi protiv Kine očito ima puno rupa, a mi koji pišemo znanstvene i tehnološke vijesti na VIDI.hr portalu najbolje dobro znamo da gotovo na svakom znanstvenom projektu koji se radi na nekom američkom sveučilištu radi veliki broj Kineza, bilo u svojstvu profesora, istraživača ili studenata.

Dovoljno vam je pogledati popis imena istraživača u svakom znanstvenom radu pa će vam sve biti jasno.

Čemu onda uopće sankcije? Pa to je barem jasno, čisti biznis.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Huawei
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->