Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Kineska aplikacija za detekciju kontakta sa zaraženima
Članak
Objavljeno: 12.02.2020. 14:14

Close Contact Detector 

Kineska aplikacija za detekciju kontakta sa zaraženima

Aplikacija će korisniku reći je li bio u bliskom kontaktu s oboljelima od koronavirusa.

Kineska aplikacija za detekciju kontakta sa zaraženima

Koronavirus koji je do sada ubio više od 1100 ljudi dobio je službeno ime COVID-19, obzirom da se radi o specifičnoj vrsti virusa koji su ime dobili po vijencu oko stanice koji podsjeća na krunu, što znači da nije svaki koronavirus opasan kao ovaj koji hara Kinom, pa mu je radi bolje klasifikacije trebalo dati službeni naziv.

Kineska vlada provodi brojne mjere u borbi protiv opasnog virusa, a sada je među njima i aplikacija pod nazivom Close Contact Detector.

Aplikacija omogućuje korisnicima da nakon skeniranja QR koda korištenjem aplikacije popot Alipaya, WeChata ili QQ-a, upišu svoje ime i ID broj građana te još 3 tuđa ID broja. Nakon toga aplikacija će pretražiti svoju bazu i obavijestiti korisnika ukoliko je bio u kontaktu s nekim od zaraženih koronavirusom ili s osobom koja je imala sumnjive simptome te mu reći da iz predostrožnosti ne izlazi iz kuće. 

Točni detalji funkcioniranja aplikacije nisu poznati, ali državna novinska agencija Xinhua kaže da su joj potporu dale brojne državne kineske agencije i ministarstva.

Obzirom da aplikacija od korisnika traži unos osobnog identifikacijskog broja, već se govori o tome da se Kina ne želi odreći zadiranja u privatnost i praćenja svojih građana, u čemu će im Close Contact Detector pomoći, obzirom da sustavi prepoznavanja lica ne funkcioniraju zbog zaštitnih maski.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->