Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Kina postala najveći proizvođač sunčeve energije
Članak
Objavljeno: 06.02.2017. 11:38

Sunčeva energija 

Kina postala najveći proizvođač sunčeve energije

Najmnogoljudnija država na svijetu planira uložiti 364 milijarde dolara u obnovljivu energiju do 2020.

Kina postala najveći proizvođač sunčeve energije

Vjerujemo da biste Kinu teško proglasili prvakom u svijetu čiste energije, jer je to zemlja s najvećim zagađenjima zraka i tla, pa je u mnogim njezinim velikim gradovima i industrijskim područjima doslovce problem disati zahvaljujući zagađenjima koja su posljedica iskorištavanja fosilnih goriva.

No Kina je itekako svjesna da je njezin galopirajući ekonomski razvoj stvorio velike probleme po okoliš i zdravlje stanovnika, pa sve više ulaže u obnovljive izvore energije. U najnovijem priopćenju Nacionalne energetske administaracije (NEA-e) Kine stoji da je zemlja tijekom 2016. godine udvostručila proizvodnu električne energije dobivene iz sunčevih elektrana, pa je godinu završila s proizvodnjom 77,42 gigavata struje iz tog izvora, čime je postala prvi proizvođač sunčeve energije na svijetu.

Koliko god ta količina gigavata djelovala impresivno, obzirom na broj stanovnika u Kini, ovo čini samo jedan posto udjela u tamošnjoj proizvodnji energije.

No NEA kaže da će do 2020. godine od energije Sunca dobivati još 110 gigavata, za što će uložiti čak 364 milijarde dolara, a do 2030. Kina bi iz obnovljivih izvora trebala zadovoljiti 20 posto svojih energetskih potreba.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina NEA sunčeva energija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam