Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.01.2017. 10:19

VR kod 

Je li Palmer Luckey ukrao VR kod za Oculus

Tvrtka koja je vlasnik id Softwarea i Bethesde tuži Oculus za 2 milijarde dolara.

Je li Palmer Luckey ukrao VR kod za Oculus

U SAD-u je u tijeku sudski proces u kojem tvrtka ZeniMax Media tuži Oculus zbog navodne krađe svojeg intelektualnog vlasništva, odnosno softverskog koda za VR koji je razvio John Carmack u vrijeme dok je radio za Zenimax. Tvrtka Zenimax je naime vlasnik nekoliko studija za izradu igara među kojima se nalazi i id Software u kojem je radio Carmack prije nego što je 2013. godine prešao u Oculus gdje je sada tehnički direktor (CTO).

Zenimax tvrdi da se VR tehnologija Oculusa temelji na kodu koji je Carmack razvio dok je bio u id Softwareu, a tužba se temelji na svojevrsnom priznanju šefa Oculusa Palmera Luckeya koji je jednom izjavio da je prototip headseta koji je prije nekoliko godina predstavljao investitorima koristio softver tvrtke Zenimax Media.

No Luckey je na suđenju odbacio tvrdnju Zenimaxa da se taj kod nalazi u Oculus Rift headsetu, a to je svjedočenjem potvrdio i John Carmack koji kaže da u svojem radu za Oculus nije koristio materijal (kod) Zenimaxa.

Na suđenju je svjedočio i Mark Zuckerberg, CEO Facebooka koji 2014. kupio Oculus za dvije milijarde dolara te je također pobio navode iz optužnice, tvrdeći da Oculus Rift ne koristi kod koji je on razvio  u id Sotwareu (Zenimaxu).

Očekuje se da će idući svjedok među poznatim facama biti bivši šef Oculusa Brendan Iribe, a donošenje presude bi moglo uslijediti već idući tjedan. Ukoliko sud presudi u korist Zenimaxa, Oculus (Facebook) bi to moglo koštati 2 milijarde dolara.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam