Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • WhatsApp na sudu zbog dijeljenja podataka s Facebookom
Članak
Objavljeno: 01.02.2017. 10:41

Njemačka 

WhatsApp na sudu zbog dijeljenja podataka s Facebookom

Njemačka organizacija za zaštitu potrošača želi putem suda zaustaviti dijeljenje podataka.

WhatsApp na sudu zbog dijeljenja podataka s Facebookom

Od kako je Facebook kupio Whatsapp za 19 milijardi dolara, jedna od glavnih promjena je bila dijeljenje podataka korisnika između najveće društvene mreže i popularne aplikacije za chatanje i razmjenu poruka, fotografija i videozapisa.

Kada je Whatsapp prešao na end-to-end enkripciju kako bi čim bolje čuvao privatnost svojih korisnika, svi smo pozdravili taj potez, no sada se čini da su nove promjene u uvjetima i pravilima privatnosti temelj za sudsku tužbu koju je u Njemačkoj podnijela organizacija za zaštitu potrošača VZBV (Verbraucherzentrale Bundesverband).

Nakon promjena koje su stigle s nadogradnjom u kolovozu prošle godine, aplikacija se još više koordinira s Facebookom, omogućujući praćenje osnovne metrike o tome kako ljudi koriste servis, te prikupljanje podataka koji imaju ulogu borbe protiv spama. Pored toga, ako povežete svoj broj telefona s Facebook računom, Facebook vam može nuditi bolje sugestije prijatelja ili prikazivati relevantnije oglase.

Te promjene su odmah uznemirile organizacije koje se bave zaštitom privatnosti, uključujući i dužnosnike EU. U rujnu prošle godine Njemačka je Facebooku naredila da prestane prikupljati i pohranjivati podatke od 35 milijuna njemačkih korisnika, a sada je VZBV na sudu u Berlinu podnio tužbu kojom se želi zaustaviti dijeljenje podataka između Fejsa i Whatsappa te natjerati Faceobook da izbriše sve podatke koje je dosad prikupio od Whatsappa.

Odluka njemačkog suda po ovom pitanju će vjerojatno imati utjecaj na sve države EU, ali bi se mogla odraziti i globalno, kao i utjecati na sve druge servise i aplikacije koje koriste slične značajke za dijeljenje i prikupljanje podataka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->