Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Google daje naše lokacijske podatke kriznim stožerima
Članak
Objavljeno: 04.04.2020. 11:25

#ostanidoma 

Google daje naše lokacijske podatke kriznim stožerima

Radi se o anonimiziranim podacima koji služe samo za praćenje trendova kretanja, a ne za progon onih koji se ne pridržavaju mjera.

Google daje naše lokacijske podatke kriznim stožerima

Google se odlučio pridružiti borbi u suzbijanju pandemije COVID-19 koronavirusa pružanjem lokacijskih podataka zdravstvenim organizacijama, vladama i kriznim stožerima.

Ovi podaci su u potpunosti anonimizirani, što znači da Google i dalje brine o očuvanju privatnosti prema zakonima i uredbama poput GDPR-a i ne šalje nikakve izvještaje o kretanjima pojedinaca koje bi mogla koristiti policija s ciljem praćenja i uhićivanja onih koji ne poštuju propisane mjere o izolaciji, karanteni i ograničavanju kretanja.

Googleovi lokalizacijski podaci u kojima se prate kretanja ljudi u 131 državi svijeta služe isključivo kao svojevrstan vodič zdravstvenim službama i dužnosnicima kako bi mogli pratiti trendove u raznim kategorijama, poput posjeta trgovinama za prehranu, ljekarnama i stambenim četvrtima tijekom protekla dva mjeseca.

Podaci prikazuju prosječne dnevne posjete u tim kategorijama za tri dana zaključno s 29. ožujkom u usporedbi s prosječnim posjetama između 3. siječnja i 6 veljače.  

Brojke nisu iznenađujuće, pa se na primjeru San Francisca vidi da su posjete dućanima i rekreacijskim područjima pale za 75% u odnosu na prva dva mjeseca ove godine, dok je boravak u stambenim četvrtima porastao za 21 posto.

Ideja ovog praćenja je da se vlastima pomogne u procjeni učinkovitosti društvenog distanciranja i identifikaciji mjesta u kojima bi se mjere možda trebale postrožiti.

Podaci se skupljaju isključivo od onih korisnika koji nemaju isključenu opciju "povijest lokacija" u svojim Google računima.

Tim podacima može pristupiti svatko, pa ih primjerice za Hrvatsku možete preuzeti u PDF-u putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->