Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • EU želi regulirati AI sustave za prepoznavanje lica
Članak
Objavljeno: 18.02.2020. 10:09

EU 

EU želi regulirati AI sustave za prepoznavanje lica

Utjecaj umjetne inteligencije je jedna od glavnih tema u Parlamentu ovog tjedna.

EU želi regulirati AI sustave za prepoznavanje lica

Europski Parlament i Europska komisija  19. i 20. veljače 2019. u središte pozornosti ovoga tjedna stavljaju umjetnu inteligenciju. U srijedu Odbor za industriju, istraživanje i energetiku raspravlja o europskom pristupu umjetnoj inteligenciji, strategiji za Europu spremnu za digitalno doba i europskoj strategiji o podacima s povjerenikom za unutarnje tržište Thierryem Bretonom.

Saslušanja o umjetnoj inteligenciji održavaju se u Odboru za kulturu i obrazovanje te Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove u srijedu i četvrtak. Tema su pravna pitanja vezana uz upotrebu i prepoznavanje lica.

Europska unija pozvat će vlasti i tvrtke da dobro razmisle prije uvođenja tehnologije prepoznavanja lica.

Europska komisija želi odgovoriti na zabrinutost europskih građana zbog sve veće važnosti umjetne inteligencije u njihovim životima, usred izvješća iz Kine o korištenju tehnologije prepoznavanja lica. "Vrlo je zastrašujuće ono što sam vidjela u Hong Kongu", rekla je izvršna potpredsjednica Komisije i povjerenica za digitalnu politiku Margrethe Vestager.

"Ljudi su dobivali poruku: 'Znamo da ste ovdje, možda se trebate vratiti kući'. Što nije baš poziv na slobodu okupljanja ili izražavanja", rekla je Vestager opisujući val prosvjeda protiv Pekinga.

Umjesto izravne zabrane ili moratorija, za koji je potrebna podrška zemalja članica, Vestager je novinarima u Bruxellesu rekla da će preporučiti vlastima i tvrtkama oprez.

Oprez je također potreban zbog široke uporabe tehnologije prepoznavanja lica, od otključavanja pametnih telefona do hvatanja zločinaca. Tehnologija je često neprecizna i potrebno ju je razvijati.

Europa želi imati suverenitet nad umjetnom inteligencijom i "zaštititi naše mreže, našu infrastrukturu i naša istraživanja", ističe Vestager.

Kako se čini, EU Parlament Europska komisija žele da sustavi za umjetnu inteligenciju i prepoznavanje lica u Europi budu pod ingerencijom europskih vlasti i da ih razvijaju europske tvrtke koje podliježu europskim zakonima, što bi po nama uključivalo zabranu korištenje podataka od strane kineskih i američkih tvrtki i organizacija, no pitanje je može li se to uopće regulirati bez narušavanja međunarodnih pravila o slobodnom tržištu. Kako će se primjerice regulirati Facebook i Google i nije li to nemoguća misija već u startu? No valja pričekati zaključke koji će biti donijeti kroz dva dana pa ćemo možda biti malo pametniji.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->