Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • EK: Netflix i Amazon moraju povećati europske sadržaje
Članak
Objavljeno: 04.09.2018. 09:44

Streaming servisi 

EK: Netflix i Amazon moraju povećati europske sadržaje

Od prosinca ove godine Netflix i Amazon će dobiti kvotu s udjelima lokalnih europskih sadržaja.

EK: Netflix i Amazon moraju povećati europske sadržaje

Streaming servisi poput Netflixa i Amazon Primea, koji su već duže vrijeme dostupni i u Hrvatskoj, u svojoj će ponudi na europskom tržištu morati povećati udio lokalnih sadržaja. Tu odluku je donijela Europska komisija, a nakon izglasavanja u EU parlamentu, postat će zakonska uredba koja će se primjenjivati na sve zemlje članice EU. Prema toj uredbi, Netflix i Amazon Prime će u svojoj ponudi u državama članicama EU morati imati 30 posto lokalnog sadržaja, odnosno filmova i serija, a ti će sadržaji biti vidljivo istaknuti na naslovnicama sučelja aplikacija na isti način kao i američki sadržaji. 

Ovo će se pozitivno odraziti i na lokalne filmaše i producentske kuće, jer će Netflix i Amazon Prime trebati investirati u lokalne sadržaje. Netflix na primjer troši oko 400 milijuna dolara na kanadske sadržaje kroz pet godina, a sada bi novčano trebao poduprijeti i europske kreatore sadržaja. Vjerujemo da bi ovo moglo pomoći i hrvatskoj filmskoj industriji koja već dugo godina grca u besparici, što se na kraju održava na skromnu i lošu produkciju.

EU za sada ne planira propisati kvote američkih sadržaja s hrvatskim titlovima, što bi po nama također trebalo napraviti , jer Netflix na primjer u svojoj ponudi ima samo 30 filmova i serija s hrvatskim titlom, što je doista premalo, bez obzira što mnogi domaći korisnici razumiju engleski. Vjerujemo da bi titlovi mogli znatno podići interes za Netflix, kao što su to omogućili HBO-u/HBO Go-u.

Streaming servisi će nakon stupanja ove odluke na snagu imati 20 mjeseci vremena da kvotu od 30 posto lokalnih sadržaja provedu u djelo.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->