Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2016. 16:32

Zagreb 

Učionica budućnosti u Klinici za dječje bolesti

Projektu Učionica budućnosti pridružuje se i prva hrvatska škola u bolnici.

Učionica budućnosti u Klinici za dječje bolesti

Nakon nekoliko osnovnih škola i gimnazija diljem Hrvatske, projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj pridružuje se i prva škola u bolnici. Naime, danas su otvorene učionice u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16 i na Zavodu za hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Ćepulić“, Ilica 197, a projekt su zajednički realizirale Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i tvrtka Samsung Electronics, uz tehničku podršku tvrtke Storm Computers.

Ovaj projekt omogućit će interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija za sve učenike koji su dugotrajno hospitalizirani, kako na odjelu pedijatrije Klinike, tako i na odjelu pedijatrijske onkologije. Riječ je o prvim učionicama ove vrste, koje za cilj imaju pomoći bolesnoj djeci premostiti svakodnevne prepreke i osjećaj izdvojenosti. Nastavu s učenicima, dok su na liječenju, izvode učitelji Osnovne škole Izidora Kršnjavog u Zagrebu. Valja naglasiti da oko 1500 učenika godišnje pohađa Školu u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Ovisno o zdravstvenom i psihofizičkom stanju svakog pojedinog učenika (individualizirani rad), nastava se izvodi u skupinama u učionici i individualno – u bolesničkim sobama za učenike koji moraju ležati u krevetu, uz primjenu suvremenih nastavnih metoda, sredstava i pomagala. Učenici se rado uključuju u nastavu jer, kako kažu - dok možemo učiti nismo jako bolesni.

Ucionica buducnosti_4

Škola nastoji kontinuirano razvijati suradnju s matičnim školama učenika dok su na bolničkom liječenju koristeći suvremenu tehnologiju. Važno je naglasiti da je Škola u bolnici prva od 12 škola u bolnici u Republici Hrvatskoj koja je uvela e-dnevnik za bolničke razredne odjele, te se tako postigla puno brža i bolja suradnja s matičnim školama. Kao pomoć u nastavi, koristit će tablet računala, a zahvaljujući video-vezi moći će pratiti nastavu na daljinu, povezivanjem sa svojim matičnim školama diljem Hrvatske.

U sklopu projekta, dodatnu pomoć u radu Klinici za dječje bolesti Zagreb pružila je i tvrtka Storm Computers, donacijom HDTV monitora, pisača, desktop i „All-in-One“ računala. Tvrtka je prepoznata kao partner u dizajnu i implementaciji rješenja učionice budućnosti, a podršku je pružila i kroz edukaciju nastavnika o korištenju instalirane opreme.

Podsjetimo kako je prva Učionica budućnosti u suradnji CARNeta i Samsunga, uz tehničku potporu tvrtke Storm Computers, otvorena u rujnu 2013. godine u Osnovnoj školi Kamešnica, Otok, a nakon nje projektu su se pridružile i osnovne škole i gimnazije u Bjelovaru, Gunji, Koprivnici, Popovači i Zagrebu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam