Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2016. 12:59

E-SiCURE 

Ruđer razvija detektore nuklearnih materijala za NATO

Institut Ruđer Bošković predstavio jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj.

Ruđer razvija detektore nuklearnih materijala za NATO

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt E-SiCURE, jedan od najvećih projekta iz NATO programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj. Projekt je nedavno dodijeljen IRB-u za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Projekt kojeg je na IRB-u predstavila dr. sc. Ivana Capan nosi naziv "Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama" i vrijedan je 396.500 eura, a čak 31% sredstava odlazi u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima, jer većina novca odlazi zemljama partnerima.

e-sicure- IVANA CAPAN VODITELJICA PROJEKTA 3

Glavni cilj projekta E-SiCURE je uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala (SNM) u svrhu jačanja sigurnosti na granicama i lukama.

Skoro 80% postojećih detektora temelji se na izotopu helija (3He) koji se ne može naći u prirodi. Izotop helija koji se donedavno koristio je ostavština hladnog rata i predviđa se da će se u sljedećih pet do deset godina njegove zalihe u potpunosti potrošiti. Tim više što su nakon terorističkih napada 11.9.2001. Sjedinjene Američke države otkupile sve tadašnje zalihe, pa znanstvenici pokušavaju naći kvalitetne nove materijale za razvoj detektora.

e-sicure-4

Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijat će sljedeće 3 godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jozef Stefan iz Slovenije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam