Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.07.2021. 12:23

RUNE 

1 Gbps optika i za sela od 10 kuća u Istri i Primorju

Projekt je financiran od europskog investicijskog fonda Connecting Europe Broadband koji ulaže u ruralna područja na području Europe.

1 Gbps optika i za sela od 10 kuća u Istri i Primorju

Hrvatska tvrtka 3t.Cable i slovenska Vahta udružile su se prije nekoliko godina kako bi razvile projekt Rural Networks (RUNE), čiji je cilj bio izgraditi optičku mrežu za do 110.000 kućanstava u ruralnim područjima Istre i Primorja.

8 Rune 8

Projekt koji je od Europske komisije 2019. godine osvojio nagradu European Broadband Award već se opasno zahuktao i radovi su na mnogim mjestima dovršeni pa korisnici u dostupnim područjima već mogu naručivati priključak i dogovarati usluge s teleoperaterima koji su se uključili u RUNE Rural Networks.

Saša Ukić 3

Tvrtke su ubrzo osnovale zajedničku kompaniju Rune Group, što je prvi takav primjer međudržavne suradnje na izradi optičke infrastrukture, a cilj im je ponuditi brzine interneta veće od 1 Gbps u ruralnim područjima Slovenije te Primorsko Goranske i Istarske županije.

Postavljanje optičke infrastrukture u Hrvatskoj obavlja tvrtka Rune Crow sa sjedištem u Lovranu, a projekt se sastoji od 22 pristupne mreže, 13 u Primorsko-goranskoj i 9 u Istarskoj županiji, te uključuje izgradnju više od 2.200 km nove optičke mreže na području 45 jedinica lokalne samouprave. 

7 plakat

Projekt je financiran sa strane europskog investicijskog fonda Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), koji je većinski vlasnik Rune Group sa sjedištem u Luksemburgu i koji ulaže u ruralna područja na području Europe.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 220 milijuna eura od čega 60 milijuna otpada na Hrvatsku.

Saša Ukić

“Ponosni smo na činjenicu da je krenula realizacija jednog tako važnog i inovativnog projekta koji će građanima omogućiti spajanje na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu odnosno mrežu najnovije generacije koja će dostizati brzine veće i od 1 Gbps.

Važno je naglasiti da se radi o infrastrukturi otvorenog tipa koju mogu koristiti svi operatori koji to žele pod jednakim uvjetima, te koja će građanima omogućiti odabir operatora koji im kvalitetom i cijenom usluge najviše odgovara", rekao nam je Saša Ukić, direktor tvrtke RUNE Crow. RUNE izgrađenom mrežom upravlja na isključivo veleprodajnom poslovnom modelu te neće pružati usluge krajnjim korisnicima, kojima također ne nameće ni teleoperatera čije usluge mogu koristiti.

10 Rune radovi 4

Umjesto toga, RUNE stanarima naselja daje mogućnost neovisnog odabira operatora/pružatelja usluga koji je cijenom i kvalitetom za njega najpovoljniji, a do sada se u projekt uključili Fibernet (Fenice Telekom Grupa), Terrakom, Tehnoline Telekom, SatCom i GT-net.

Radovi izgradnje infrastrukture uključuju postavljanje glavnih podzemnih instalacija do glavnih čvorišta te dalje razvođenje “po zraku” korištenjem stupova postojeće električne ili telefonske infrastrukture. Po završetku tih generalnih radova RUNE pojedinačne korisnike spaja na mrežu, što znači da će njihov tehničar u vašem domu postaviti ONT (Optical Network Terminal), odnosno svjetlovodni mrežni uređaj veličine prosječnog rutera, svjetlovodnu utičnicu i sve potrebne prespojne kabele, što sve ulazi u cijenu priključka, koja iznosi 750 kn s PDV-om i plaća se jednokratno.

9 Rune dizanje na stupove

"Osim tehnološkog napretka i smanjenja diskriminatornog položaja, na navedenim područjima RUNE projekt će također prilikom izgradnje, a kasnije održavanja i izgradnje priključaka, na određeni način doprinijeti i gospodarstvu tih područja, budući da će poslove održavanja i izgradnje priključaka nastojati ugovarati s lokalnim tvrtkama, dok je kompletna faza projektiranja i ishođenja potrebnih dozvola na području cijelog projekta ugovorena sa strateškim partnerom Ericsson Nikola Tesla kao vodećim regionalnim isporučiteljem komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu", ističe Saša Ukić.

5 Djeca iz vrtića Čavle oslikala kontejner RUNE Networka

Kao što smo rekli, RUNE korisnicima ne pruža internetske usluge pa nakon što dobijete priključak morate odabrati nekog od uključenih teleoperatera s kojim ćete sklopiti ugovor. Cijene paketa koje nude teleoperateri možete provjeriti na web stranici www.ruralnetwork.eu/hrVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->