Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2021. 14:38

P3 Mobility 

Rimčevi taksiji roboti u Zagrebu 2024. godine

Mate Rimac ugostio predsjednicu europske komisije Ursulu von der Leyen i predstavio joj novi ambiciozni projekt.

Rimčevi taksiji roboti u Zagrebu 2024. godine

Nakon senzacionalne vijesti o preuzimanju Bugattija, iz tabora Mate Rimca dolazi nova vijest. Tijekom posjete predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je u Rimac automobile stigla u društvu premijera RH Andreja Plenkovića, Mate je predstavio novi projekt na kojem u tišini već radi nekoliko godina.

Konkretno se radi o projektu sestrinske kompanije P3 Mobility, ukupne vrijednosti od 3 milijarde i 411 milijuna kuna, za koji će tvrtka iz europskog fonda nacionalnog oporavka (National Recovery and Resilience Plan) dobiti 1.485,000.000 kn i prema pravilima o državnim potporama neće dobiti ni kune iz državne blagajne, što sigurno veseli premijera.

Cilj projekta je da nakon intenzivne faze istraživanja i razvoja, P3 Mobility 2024. godine krene u komercijalnu fazu projekta, razvoja flote autonomnih taksija. Rimac kaže da je za taj projekt ušao u partnerstvo s brojnim tvrtkama i investitorima među kojima se nalaze KIA i Microsoft, a trenutno se nalaze u pregovorima s nekih 20 gradova Europe i Srednjeg Istoka, koji će među prvima dobiti uslugu robotske taksi službe, dok je njegova osobna želja da prvi grad koji će dobiti tu uslugu 2024. godine bude Zagreb.

Cilj projekta je također da se vozila i velika količina komponenti proizvodi u Hrvatskoj te da se iz naše zemlje izvozi na desetke tisuća vozila godišnje u zemlje koje će u svojim gradovima implementirati Rimčeve robotaksije.

Ursula von der Leyen nije skrivala oduševljenje Matinom prezentacijom i rekla je da je duboko impresionirana.

"Vidjela sam budućnost mobilnosti ovdje u Hrvatskoj koja je odgovor na klimatske promjene. Ova inovacijska sposobnost koju sam danas vidjela ovdje u Hrvatskoj daje mi puno povjerenja da je sljedeća generacija EU ta koja će se pobrinuti da Europska unija postavlja svjetske standarde, na primjer ekološki prihvatljive mobilnosti. Mate, hvala puno, ovo je bilo izvanredno i vratit ću se kući s puno lijepih dojmova i radujem se provedbi onoga što smo danas započeli", izjavila je predsjednica EK.

Sada smo napokon dobili odgovor na pitanje kada će Rimac razviti neki projekt koji neće biti namijenjen isključivo bogatašima, već će od njega imati koristi "obični" građani, a ovo je ujedno i jasna poruka da će Hrvatska dobiti vrlo ozbiljnu autoindustriju koja će proizvoditi i izvoziti na desetke tisuća robotaksija godišnje. 

Prvom prilikom ćemo pitati Rimca kada će započeti s gradnjom prve hrvatske rakete.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->