Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2021. 17:21

VIDI 300 

Legenda hrvatskog interneta o najvažnijim tehnologijama

Što je po njima obilježilo 27 godina tehnologije i znanosti odgovaraju nam veliki hrvatski znanstvenici i tehnološki inovatori.

Legenda hrvatskog interneta o najvažnijim tehnologijama

Koji su uređaji, gadgeti, tehnologije ili hardveri u proteklih 27 godina ostavili najveći utisak na njih pitali smo najveće face hrvatskog tehnološkog i IT svijeta, o kojima smo pisali tijekom razdoblja od 300 brojeva časopisa VIDI.

Ovom prilikom možete pročitati što o tome povodom velike obljetnice 300-tog broja časopisa VIDI kažu suosnivač i CEO tvrtke Byte Lab, profesor FER-a koji je jedan od najzaslužnijih za dolazak interneta u Hrvatsku, predsjednik CISExa i osnivač tvrtke Airt te osnivač i CEO tvrtke Big Blue Bubble. 

matija puškar

Matija Puškar

suosnivač i CEO tvrtke Byte Lab

Iako možda nije trenutno značajno kao što su neke druge tehnologije i možda nije strogo tehnološki ograničeno, no najviše oduševljenja izazvao je CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) jer otvara cijeli niz aplikacija koje bi mogle značajno podići kvalitetu života u idućim desetljećima.

CRISPR-1
Predrag Pale 2

Dr. sc. Predrag Pale

profesor FER-a, jedan od najzaslužnijih za dolazak interneta u Hrvatsku

Puno je fascinantnih uređaja. Mikroprocesor jer je univerzalna komponenta, a programibilna. A onda, kao starog programera mikropocesora, fasciniraju me (suvremeni) mikrokontroleri koji u sebi imaju paralelu, seriju, adc, eeprom i koješta, pa čak i WiFi. Suvremene baterije su nevjerojatne. Mobitel je živo čudo. Što je sve u njemu, i sve ganja jedna baterija. No, ipak je valjda najbitniji Internet, jer povezuje bez posrednika bilo koga s bilo kime, i na raspolaganje stavlja enormno znanje, besplatno, svakome, trenutno.

Davor Runje

Davor Runje

Predsjednik CISExa i osnivač tvrtke airt 

Kad sam prvi put naučio neuronsku mrežu prepoznati rukom pisane znamenke, to je bilo to i nastavak moje karijere nastavio se dubokim učenjem dubokog učenja.

Damir Šlogar 2

Damir Šlogar

osnivač i CEO, Big Blue Bubble

Idem u daleku prošlost. Godina je 1996. i uređaj je Sony DSC F-1 digitalna kamera. Fantastičan dizajn i u to vrijeme nevjerojatne mogućnosti dale su naslutiti da nam predstoji revolucija u digitalnoj fotografiji.

sony-dsc-f1_011_VIDIClanakVelika

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Gadget-koji-je-olaksao-lockdown-Mati-Rimcu

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Ericsson-CEO-o-tehnologiji-koja-ce-promijeniti-moderan-zivot

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Ravnatelj-Rudera-o-vodiku-kao-energentu-buducnosti

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Hrvatski-roboticari-o-tehnologijama-koje-su-ih-odusevileVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->