Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2021. 17:46

VIDI 300 

Ravnatelj Ruđera o vodiku kao energentu budućnosti

Koja je tehnologija na njih ostavila najdublji dojam u povijesti 300 brojeva Vidija odgovaraju nam stručnjaci iz hrvatskog znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Ravnatelj Ruđera o vodiku kao energentu budućnosti

Ljudi o kojima smo pisali u časopisu Vidi u proteklih 27 godina vrlo su zaslužni što je časopis VIDI doživio punih 300 brojeva.

Dio njih smo zamolili da nam kažu koji su uređaji, gadgeti, tehnologije ili hardveri ostavili najveći utisak na njih.

Pogledajte što povodom velike obljetnice 300-tog broja časopisa VIDI kažu predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora, pionir računarstva i tvorac prvog hrvatskog robota, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković te susnivač i CEO Gamechucka.

Kristijan Zimmer 2

Kristijan Zimmer

predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora

Sjećam se kada sam na CeBIT-u vidio neki Symbian mobitel s većim ekranom i web preglednikom sa šarenom riječju “Google”. Imati cijelo ljudsko znanje “na dlanu” i “u džepu” je doista revolucija!

symbian
Branimir Makanec 2

Branimir Makanec

pionir računarstva, inženjer, tvorac prvog hrvatskog računala i robota

To je  sasvim sigurno internet i njegova dostupnost preko tako malog i tako univerzalnog uređaja kojeg nosim stalno u džepu. Služeći se njime postigao sam svjetsku pismenost i postao građanin svijeta. Nije to mala stvar!

Alaksandar Gavrilović

Aleksandar Gavrilović 

suosnivač i CEO Gamechucka

Najvažnija tehnologija u proteklih 27 godina je Wiki. Da, mislim da je to važnije i od 3D printera organa i od VR naočala i od mRNA cjepiva i robota na Marsu i električnih autiju i svega ostaloga. Wiki kao kolaborativni alat kojem svi mogu pristupiti i širiti ljudsko znanje je vjerojatno najvažnija tehnologija i u proteklih ne 27 nego 270 godina, to jest od kada je izdana prva klasična enciklopedija.

DMS 2

Dr. sc. David Matthew Smith 

ravnatelj Instituta Ruđer Bošković

Zemlje diljem svijeta su se obvezale na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Kompaktni nosač energije koji će EU omogućiti postizanje strateških ciljeva mobilnosti bez emisije, integracije obnovljivih izvora i dekarbonizacije industrije jest vodik.

Međutim, njegova niska gustoća i eksplozivna priroda čine njegovo skladištenje i transport tehnički izazovnim, neučinkovitim i vrlo skupim. Zato je ono što me najviše fascinira upravo tehnologija tekućih organskih nosača vodika (Liquid Organic Hydrogen Carriers - LOHC) kao potencijalno održivog rješenja za pohranjivanje vodika velike gustoće, uz lako rukovanje te jednostavan transport.

LOHC

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Gadget-koji-je-olaksao-lockdown-Mati-Rimcu

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Ericsson-CEO-o-tehnologiji-koja-ce-promijeniti-moderan-zivot

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Hrvatski-roboticari-o-tehnologijama-koje-su-ih-odusevile

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Legenda-hrvatskog-interneta-o-najvaznijim-tehnologijamaVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->