Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2021. 18:13

VIDI 300 

Gadget koji je olakšao lockdown Mati Rimcu

Elita hrvatskog IT-a, tehnologije i tech poduzetništva otkriva nam koje su ih tehnologije ili hardveri najviše oduševili u 27 godina postojanja časopisa VIDI.

Gadget koji je olakšao lockdown Mati Rimcu

Kao što je teško nabrojati sve teme i priče koje smo pisali tijekom 300 brojeva Vidija kroz 27 godina od izlaska prvog broja časopisa, tako je podjednako teško prisjetiti se svih onih stručnjaka, poduzetnika, profesora, znanstvenika, programera, developera i entuzijasta iz hrvatskog IT-ja i tehnologije, koji su svojim radom i djelovanjem i sami pisali povijest tehnološke Hrvatske.

Ovom prilikom zamolili smo dio njih da nam povodom velike obljetnice 300-tog broja časopisa VIDI daju svoje kratke izjave nevezane nužno uz područja na kojima rade i na kraju smo dobili jako zanimljive  crtice koje nam otkrivaju da se usprkos svojeg ogromnog  znanja i stručnosti, oduševljavaju gotovo istim stvarima kao i svi mi ostali “smrtnici”.

IMG_8049

Mate Rimac 

osnivač i CEO tvrtke Rimac Automobili

Definitivno AirPods. Omogućuju mi multitaskanje i šetnje za vrijeme low-priority sastanaka. Pogotovo za vrijeme prvog lock-downa su mi značajno digli kvalitetu života jer sam šetao jako puno dok nisam išao u ured. Ako gledam 27 godina unazad,  vjerojatno me najviše oduševio GameBoy kad sam imao 7 godina ili moj prvi PC, Pentium I, 1996.

airpods
Andjelka Štrajher 2

Anđelka Štrajher 

osnivačica i CEO Megatrenda  

Uglavnom, prije točno 25 godina sam se imala priliku prvi put susresti s Lotus Notesom. U samo nekoliko mjeseci sam naučila koliko je to dobra tehnologija! Napominjem da sam i dan-danas zadovoljni korisnik. Unatoč silnim promjenama u svijetu tehnologije, i dalje se sjećam koliko je Lotus Notes bio jednostavan za programiranje, koliko je bilo truda uloženo u sigurnost (i kako je to jednostavno funkcioniralo i to u to doba!), koliko je bilo fleksibilno i u kojim se sve poslovnim područjima moglo koristiti i razvijati aplikacije.

Roberto Kutic 3

Roberto Kutić 

COO u Infobipu

Sada kada gledam s odmakom, za mene osobno je pametni telefon i sve te tehnološke mogućnosti koje nam pruža ono što nam je svima jako oblikovalo i unaprijedilo živote. Prije 27 godina pomalo su nezamislive bile stvari poput instant video komunikacije u bilo kojem trenutku, na bilo kojem mjestu, praktički s kim god želite, pronalaska informacije u samo par sekundi ili obavljanja određenih transakcija. Sada praktički nema akcije koju ne možemo napraviti preko smartphonea.

smartphone
Ivan Mrvoš

Ivan Mrvoš 

osnivač i CEO tvrtke Include

U posljednjih 27 godina nevjerojatno puno tehnologija i uređaja je izumljeno i inovirano pa je teško izdvojit samo jednu stvar. Na prvu bih rekao 3D print, koji je danas dostupan i zastupljen gotovo svugdje. Kod kuće pomoću jednostavnog printera možete izrađivati vaze, police, igračke.Tvrtke brzo i jeftino prototipiraju razne složene mehanizme u jednom danu, a u medicini se pomoću 3D printera izrađuje sve od srca do kostiju. Definitivno jedna od najznačajnijih tehnologija 21. stoljeća koja možda zaslužuje i više pozornosti nego li je trenutno ima.

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/Ericsson-CEO-o-tehnologiji-koja-ce-promijeniti-moderan-zivot

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Ravnatelj-Rudera-o-vodiku-kao-energentu-buducnosti

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Hrvatski-roboticari-o-tehnologijama-koje-su-ih-odusevile

https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Legenda-hrvatskog-interneta-o-najvaznijim-tehnologijamaVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->