Nalazite se
  • Zdravlje
  • Testiranje lijeka protiv malarije na 40 tisuća ljudi
Članak
Objavljeno: 09.04.2020. 11:42

COVID-19 

Testiranje lijeka protiv malarije na 40 tisuća ljudi

U borbi protiv koronavirusa znanstvenici pripremaju veliku kliničku studiju na zdravstvenim radnicima u Africi, Europi i Aziji.

Testiranje lijeka protiv malarije na 40 tisuća ljudi

Znanstvenik Nicholas White koji je specijaliziran za istraživanja malarije i njegovi kolege iz centra Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit, razvili su pokusno testiranje u kojem će biti uključeno 40.000 liječnika i zdravstvenih djelatnika u Aziji, Africi i Europi koji će dobivati lijekove protiv malarije klorokin ili hidroksiklorokin koji se već koriste u liječenju COVID-19 koronavirusa. Testiranje bi trebalo započeti tijekom ovog mjeseca, no kažu da im na putu stoje složeni birokratski procesi, pa još nisu sigurni kada će točno dobiti dozvolu za provođenje kliničke studije.

Ova međunarodna studija je samo jedna od onih koje služe za potragu za lijekovima korištenjem preekspozicijske profilakse (PrEP), strategije koja je već široko korištena u borbi protiv HIV-a. To znači da se lijek daje zdravim osobama koje nisu zaražene virusom, a ne samo onima koji već pokazuju simptome bolesti.

"Ukoliko postoji lijek koji bi mogao spriječiti infekcije i smanjiti opasnost zaraze kod zdravstvenih djelatnika, to bi donijelo velike benefite javnom zdravstvu", izjavio je Jeremy Farrar, šef tvrtke Wellcome Trust koja financira Whiteov projekt.

Virolog Matthew Frieman sa sveučilišta University of Maryland School of Medicine smatra da su PrEP studije lijekova protiv malarije najbolji način da se razriješe debate u medicinskom svijetu o učinkovitosti protiv COVID-19 virusa. "Dosad slabe i dvosmislene studije rađene su uglavnom kod teško bolesnih pacijenata. Da biste pokazali učinak, morate rano liječiti", kaže Frieman. "Ne znam nijedan lijek koji djeluje bolje u poodmakloj infekciji, a davanje prije izloženosti je najranije što možete učiniti".

Prema Whiteovom prijedlogu, studija bi se provodila klorokinom i placebom 3 mjeseca u Aziji, dok bi se hidroksiklorokin primjenjivao u Africi i Europi. Sudionicima bi se mjerila temperatura dva puta dnevno i uključivala u svakodnevne izvještaje sa simptomima i drugim podacima kroz aplikaciju ili web stranicu projekta.

Mnogi znanstvenici upozoravaju da čak i ako klorokin funkcionira, ne može osigurati 100-postotnu zaštitu kao primjerice cjepivo, no White kaže da bi i smanjivanje opasnosti dobivanja virusa za 20% imalo vrlo povoljan učinak u suzbijanju širenja pandemije među najizloženijima, odnosno zdravstvenim djelatnicima.

Provođenje studije bi trebalo započeti 22. travnja u Velikoj Britaniji ukoliko White i ekipa uspješno zaobiđu sve administrativne i regulatorne prepreke koje im stoje na putu provođenja kliničkih testova.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->