Nalazite se
  • Zdravlje
  • Medicinski ultrazvučni skener za pametni telefon
Članak
Objavljeno: 08.02.2018. 09:30

MIT 

Medicinski ultrazvučni skener za pametni telefon

Ovaj mobilni gadget omogućuje ultrazvučno snimanje tijela kliničke kvalitete.

Medicinski ultrazvučni skener za pametni telefon

Ručni ultrazvučni skener spaja se na iPhone pomoću lightning priključka. Photo Credit: Courtesy of Butterfly Network

Američki startup Butterfly Network, čiji su suosnivači bivši studenti MIT-a, proizveo je ultrazvučni skener koji omogućuje ultrazvučno snimanje kliničke kvalitete koje je jednostavno poput mjerenja krvnog tlaka ili temperature, pa bi se osim u bolnicama mogao koristiti u svim terenskim uvjetima, kao i u domovima pacijenata.

Uređaj pod nazivom iQ izgleda poput brijaćeg aparata i spaja se na iPhoneov lightning priključak, a u sebi posjeduje čitav ultrazvučni sustav na čipu. Zbog takve jednostavnosti dizajna iQ neće biti skuplji od 2000 dolara, pa ne čudi što je Butterfly Network već zaprimio više desetina tisuća narudžbi. Američka agencija za hranu i lijekove FDA odobrila je korištenje uređaja za razne kliničke potrebe, uključujući urološke, abdominalne, kardiovaskularne, fetalne, ginekološke i mišićno-koštane preglede, pa će se početi isporučivati kroz nekoliko mjeseci.

MIT-Butterfly-Network-02-PRESS

Liječnici kažu da je korištenje jednostavno poput mjerenja tlaka ili temperature. Photo Credit: Courtesy of Butterfly Network

"Prvi korisnici će biti liječnici koji su vrlo stručni u korištenju ultrazvuka, no vjerujemo da će ga uskoro koristiti bolničari, medicinske sestre, pa i liječnici koji nikada nisu koristili ultrazvuk", izjavio je suosnivač tvrtke i glavni dizajner čipa Nevada Sanchez. Sanchez navodi kako su tijekom testiranja zaustavljali ljude na ulici skenirali ih i na ekranu im pokazivali njihova srca.

IQ se već pokazao učinkovitim, jer ga je kirurg John Martin, glavni liječnik Butterfly Networka prošle godine testirao na sebi, pri čemu je otkrio tumor i upravo je prošao prvu fazu liječenja.

"Postao sam prvi pacijent koji je imao koristi od ovog skenera", izjavio je Martin. "To je  pokazalo koliko je moćna stvar imati uređaj poput ovoga. Ja sam živi dokaz toga i vjerujem da će spašavati mnoge živote."

iQ će se u početku prodavati samo u SAD-u, no tvrtka je u pregovorima s neprofitnim organizacijama poput Bill and Melinda Gates Foundationa, kako bi ga dovela na globalno tržište.

Više detalja o ovom uređaju koji između ostaloga kombinira umjetnu inteligenciju i proširenu stvarnost kako bi bio čim jednostavniji za korištenje, potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam