Nalazite se
  • Zdravlje
  • Robot otkrio novi lijek protiv malarije
Članak
Objavljeno: 23.01.2018. 16:55

Eve 

Robot otkrio novi lijek protiv malarije

Robotski znanstvenik Eve istraživao je medicinski odobrene kemikalije u potrazi za novim lijekom.

Robot otkrio novi lijek protiv malarije

Oko pola svjetske populacije danas je izloženo opasnosti od zaraze malarijom koja još uvijek uzrokuje oko 500.000 smrti širom svijeta.

Mada postoje brojni lijekovi protiv ove bolesti, paraziti koji ju uzrokuju sve su otporniji na njih pa se malarija globalno širi umjesto da stagnira, jer ne proizvodimo nove lijekove dovoljno brzo.

U najnovijem istraživanju objavljenom u publikaciji Scientific Reports otkriva se da uobičajena kemikalija koja se koristi u sapunu, pasti za zube, odjeći i namještaju može predstavljati učinkoviti lijek, a za to je dobrim dijelom zaslužna umjetna inteligencija, odnosno robotski znanstvenik Eve.

Tim pod vodstvom znanstvenika sa Sveučilišta Cambridge robotu je zadao ispitivanje velike količine supstanci koje su odobrene od strane američke agencije za hranu i lijekove FDA i otkrije mogu li inhibirati taj enzim. Eve ja tako otkrio da enzim može inhibirati spoj pod nazivom Triklosan (C12H7Cl3O2) i to u dvije vrste parazita koji uzrokuju malariju, uključujući varijante koje su stekle rezistentnost na postojeće lijekove.

Znanstvenici su potom testirali Triklosan na razne načine kako bi potvrdili njegovu učinkovitost, da bi na kraju došli do zaključka kako doista predstavlja veliki potencijal u borbi protiv te bolesti. "Otkriće našeg kolege robota obećava da ćemo uskoro razviti novi lijek protiv malarije", rekla je voditeljica ovog istraživanja Elizabeth Bilsland.     

Mada se Triklosan koristi već desetljećima za razne potrebe u brojnim industrijama i proizvodima, postoje dokazi da može poremetiti hormonske sustave i dugotrajno se zadržati u okolišu, pa ga je agencija FDA "banala" iz nekih sapuna 2016. godine, a postoji i inicijativa liječnika u svijetu da se njegova uporaba strogo regulira. No znate kako se kaže u narodu: „ono što je nekome lijek, drugome je otrov“.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam