Nalazite se
  • Zdravlje
  • Sudjelujte u istraživanju koronavirusa svojim telefonom
Članak
Objavljeno: 05.04.2020. 12:40

Rosetta@home 

Sudjelujte u istraživanju koronavirusa svojim telefonom

BOINC aplikacija omogućuje da svoj telefon ili Raspberry Pi računalo pružite na raspolaganje znanstvenicima.

Sudjelujte u istraživanju koronavirusa svojim telefonom

Rosetta@home je projekt distribuiranog računalstva za istraživanje strukture proteina na BOINC platformi (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing), koju održava laboratorij Baker na Sveučilištu Washington.

Zamislite računalnu snagu od 3,5 milijarde pametnih telefona koliko se procjenjuje da ih ima u svijetu, kako se bave "drobljenjem" podataka s ciljem pronalaska lijeka protiv COVID-19 koronavirusa. Upravo to omogućuje Rosetts@home projekt na platformi BOINC koja je do sada koristila resurse desktop računala, a sada se proširuje i na druge platforme, odnosno na ARM64 uređaje, što znači Android telefone i Raspberry Pi računala. 

Rosetta@Home projekt funkcionira slično kao poznati Folding@Home, što znači da rješava probleme za koja je inače potrebna snaga superračunala. Nažalost, Folding@Home je ograničen na x86 računala, što znači da radi samo na desktop PC-ima i standardnim serverima.

BOINC aplikacija od sada omogućuje sudjelovanje u Rosetta@home istraživanjima COVID-19 koronavirusa, a svoj telefon možete podesiti da vam troši onoliko resursa koliko želite, kako vam ne bi onemogućila korištenje nekih drugih aplikacija. Između ostaloga možete  podesiti da radi samo kada je telefon spojen na punjač i/ili na Wi-Fi konekciju što smanjuje utjecaj na performanse telefona i potrošnju mobilnih podataka dok se istovremeno u pozadini "bori" protiv opasnog virusa.

Što se konkretnih istraživanja vezanih uz COVID-19 tiče, Rosetta@home se bavi predviđanjem strukture proteina važnih za bolest kao i za proizvodnju novih, stabilnih mini proteina koji će se koristiti kao potencijalni terapeutici, poput onog prikazanog na slici gore desno koji se "šiljkom" veže za dio COVID-19 proteina.

BOINC aplikaciju za računala možete preuzeti putem ove poveznice, a za Android uređaje u Google Play Storeu ili Amazon App Storeu. Nakon pokretanja s liste odaberite projekt Rosetta@home.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->