Nalazite se
  • Zdravlje
  • Presađen prvi "uzgojeni" organ
Članak
Objavljeno: 11.07.2011. 11:33

Kirurgija 

Presađen prvi "uzgojeni" organ

Presađen prvi "uzgojeni" organ

Umjetni dušnik proizveden je poput plastike, no kao "građevni materijal" su korištene matične stanice pacijenta.

U Karolinska University bolnici u Stockholmu (Švedska) nedavno je izvedeno prvo presađivanje "umjetnog" organa proizvedenog od uzgojenih matičnih stanica pacijenta. Točnije, radilo se o dušniku 36-godišnjeg pacijenta koji je bolovao od raka.

U povijesnom operativnom zahvatu sudjelovali su znanstvenici Sveučilišta u Londonu, koji su dušnik modelirali trodimenzionalnim skeniranjem, na taj način da su blokove uzgojenih stanica slagali preko "kalupa", sve dok nije nastao čitav organ.

Sama operacija je trajala 12 sati, a tim je predvodio španjolski kirurg Paolo Macchiarini. Liječnici navode kako je operacija u potpunosti uspjela, a pacijent se osjeća dobro.

 ova revolucionarna metoda transplantacije i uzgoja organa mogla bi promijeniti svijet 

Prema riječima liječnika i znanstvenika, ovakav način transplantacije predstavlja vrlo vjerojatnu budućnost kirurgije, jer za nju nema potrebe za donorom, te ne postoji opasnost odbacivanja presađenog organa.

Postupak izrade umjetnog dušnika od matičnih stanica pacijenta, koji uvelike pomaže u tome da tijelo prihvaća umjetni organ kao svoj, mogao bi potpuno promijeniti transplantacijsku kirurgiju današnjice i smanjiti potrebu za listama čekanja na ljudske organe.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam