Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2011. 13:31

San i razvoj 

Bebe nakon sna brže rastu

Najnovija istraživanja pokazuju kako su djeca doista veća kad se probude iz sna.

Bebe nakon sna brže rastu

Dr. Michelle Lampl i znanstvenici njezinog tima Odjela antropologije na sveučilištu Emory otkrili su  povezanost između broja sati sna novorođenih beba i njihovog rasta, nakon studije u trajanju oko 17 mjeseci na grupi djece koja su na početku ispitivanja bila starosti oko 12 dana.

Roditelji djece uključene u studiju, monitorirali su dužinu sna svojih beba, bilježeći uz to i njihov rast. Ustanovljeno je kako djeca bolje rastu ukoliko imaju neporemećen i miran san, kao i da je brzina njihovog rasta veća ukoliko imaju veći broj dužih razdoblja sna tijekom dana.

 4 i pol sati više spavanja dnevno, uvelike ubrzava rast beba 

Rezultati studije pokazali su kako djeca koju se stavlja spavati u krevet četiri i pol sati više dnevno, pokazuju veći napredak u rastu, no dr. Lampl naglašava kako djeca ne rastu isključivo tijekom sna, ali je san jedan od ključnih faktora bržeg rasta. Primijećeno je također kako se hormoni rasta u tijelu djeteta povećavaju nakon što dijete zaspi.

Točna priroda povezanosti između sna i rasta kostiju još nije ustanovljena, no znanstvenici vjeruju kako povećanje hormona rasta sigurno ima utjecaj i na njihov razvoj.

Dr. Lampl je istakla kako se radi o rezultatima koji su korisni za roditelje, jer se oni lako uznemiravaju zbog promjenjive i nepredvidive prirode sna njihove djece. Stoga će svi roditelji  na taj način lakše shvatiti neophodnost puštanja djeteta da slijedi svoj vlastiti ritam spavanja.

Ukratko, ne brinite se ako vam bebe spavaju više nego što smatrate da je normalno, jer će time brže narasti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam