Nalazite se
  • Zdravlje
  • Cjepivo za rano uništavanje stanica raka
Članak
Objavljeno: 09.05.2011. 14:07

Liječenje raka 

Cjepivo za rano uništavanje stanica raka

Cjepivo OncoPepa trebalo bi spriječiti pojavu multipli mijeloma

Cjepivo za rano uništavanje stanica raka

Multipli mijelom je tumor stanica koje stvaraju protutijela za borbu protiv infekcija.

Kompanija OncoPep, smještena u North Andoveru, Massachusetts, razvija cjepivo protiv nastanka tumora multipli mijeloma. Razvoj cjepiva temelji se na radu Kennetha Andersona, Nikhila Munshija i Jooen Bae s Dana Farber Instituta za tumore u Bostonu. Znanstvenici razvijaju kombinaciju peptida (malih komadića proteina) za koje se zna kako igraju veliku ulogu u stanicama multipli mijeloma i koji su važni za njegov opstanak. Cilj istraživanja je "treniranje" imunog sustava da prepoznaje i napada stanice raka vezane za te peptide. Cjepivo će također sadržavati suspstance proizvedene kako bi čim više podigle reakciju imunog sustava.

 cjepivo je namijenjeno HLA tip 2 imunom sustavu, najrasprotranjenijem u SAD 

Doris Peterkin

Cjepivo bi se davalo onim pacijentima kod kojih postoji takozvani "tinjajući" multipli mijelom, (SMM), odnosno stanje u kojem su stanice plazme neubičajeno brojne i stvaraju abnormalne količine proteina, no simptomi bolesti nisu prisutni. Mada se kod većine tih pacijenata u budućnosti bolest razvije, do nastanka simptomatičnog raka može proteći i nekoliko godina.

Doris Peterkin, direktorica OncoPepa, navodi kako je u razvoju više cjepiva za rak, no ovo je namijenjeno imunom sustavu HLA tip A2, koji je najčešći tip u SAD.

Ronald Levy, onkolog i istraživač tumora na Sveučilištu Stanford, kaže kako jedini problem s ovim cjepivom vidi u kliničkim ispitivanjima, jer mada se u 80% pacijenata s SMM-om razvije multipli mijelom, stupanj obolijevanja iznosi oko 10% godišnje, što može uvelike odužiti testiranje cjepiva, a problem vidi i u limitiranju pacijenata na HLA tip, što mu ograničava polje djelovanja.

Možda niste znali

Multipli mijelom

Multipli mijelom je tumor u kojem se vrlo zrele B limfoidne stanice, zvane plazma stanice, nakupljaju u tijelu, naročito u šupljinama kostiju. Mijelom je tumor stanica koje normalno stvaraju protutijela i druge tvari potrebne za borbu protiv infekcija. Stanice mijeloma mogu isprati kalcij iz kostiju i omekšati ih. To može prouzrokovati bolove u kostima i prijelome, visoke razine kalcija u krvi, anemiju i prestanak rada bubrega. Kod mnogih pacijenata kombinacija zračenja, operacije i kemoterapije daje na duže vrijeme dobre rezultate, a danas je uvriježeni pristup dvostruko (tandem) presađivanje matičnih stanica koji pokazuje izvrsne rezultate te može produžiti život. Osim toga postoji određeni broj ne-citotoksičnih sredstava (non-cytotoxic agents) koja mogu ojačati kosti i spriječiti prijelome. Druga sredstva, kao što je talidomid (thalidomide) puno obećavaju pri liječenju mijeloma.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Multipli mijelom Rak Cjepivo Tumor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam