Nalazite se
  • Zdravlje
  • Seks s osobama iz budućnosti može biti opasan
Članak
Objavljeno: 27.06.2011. 10:32

Studija 

Seks s osobama iz budućnosti može biti opasan

Kada bi putovanje kroz vrijeme postalo moguće, seks između ljudi različitih epoha mogao bi biti jako opasan, tvrde francuski znanstvenici.

Minijaturnim račićima vrste Artemia franciscana seks s partnerima iz budućnosti poprilično škodi.

Znanstvenici Centra za funkcionalnu i evolucijsku ekologiju (CEFE) iz francuskog grada Montpelliera, odmrznuli su jajašca račića iz raznih generacija (1985., 1996. i 2007.), oživjeli ih pustili da se razviju u spolno zrele jedinke, koje su potom međusobno parili.

Rezultati tog pokusa neočekivano su pokazali kako ženke iz starijih generacija koje su parene s mužjacima iz novijih umiru znatno prije onih koje su oplodili njihovi "suvremenici". Obzirom na životnu dob tih račića, eksperimenti su ukupno obuhvatili 160 generacija, što bi u ljudskom mjerilu odgovaralo razdoblju od preko 12.000 godina (uz prosječni životni rok od 70 godina).

Također se pokazalo, što je veći vremenski razmak između generacija, to su posljedice opasnije. Razmak između generacija od 22 godine skraćuje život ženke za 12%, dok za one s razmakom od 11 godina iznosi 3%.

Zanimljivo je kako ti problemi sa skraćenim životnim vijekom ne utječu na samu reprodukciju, jer se pokazalo da ženke koje žive kraće proizvode istu količinu podmlatka kao i one s dužim, no to čine u kraćem vremenskom razdoblju, odnosno znatno brže. Drugim riječima, što kraće žive, to brže rađaju, vođene još neobjašnjivim prirodnim reproduktivnim mehanizmom.

 biokemijski procesi koji se odvijaju u vagini pri ulasku sperme podsjećaju na neku vrstu rata 

Minijaturni račići vrste Artemia franciscana izabrani su za ovo istraživanje jer su njihova zamrznuta jajašca u stanju preživjeti dugi niz godina u stanju nazvanom kriptobioza, stoga predstavljaju idealne subjekte za istraživanje posljedica vremenskih putovanja.

Za sada još nije dokazano utječe li ovaj seks s vremenskim pomakom negativno i na mužjake, no znanstvenicima za puni opseg istraživanja treba još veći razmak između generacija, za što će im trebati vremena dok osiguraju odgovarajuća jajašca.

Ima li ovaj seks u svijetu škampi ikakve veze s ljudima? Znanstvenici navode kako za to ne postoji odgovarajući način istraživanja, iz jednostavnog razloga što današnja tehnologija smrzavanja i održavanja ljudskih jajašaca i embrija ne omogućuje stvaranje takvih generacijskih razlika.

Evolucijski biolog Gordon Gallup, kaže kako biokemijski procesi koji se odvijaju u ženskoj vagini pri ulasku sperme podsjećaju na neku vrstu rata, jer ženska biokemija pokreće imunološku reakciju, na koju potom odgovara muška biokemija u spermi, što na kraju dovede do toga da oplodnja postane moguća. Stoga je za pretpostaviti (mada se još ne može dokazati), kako bi muškarac i žena iz različitih epoha pri tom činu mogli stvarati biokemijske procese koji bi bili manje kompatibilni, što bi moglo utjecati na oplodnju, ali i na neželjene promjene unutar ženskog tijela, koje bi za posljedicu mogle prouzročiti oslabljivanje imunološkog sustava, te na kraju i kraći životni vijek. 

Stoga, ukoliko ćete ikad biti u prilici seksati se s vremenskim putnicima, svakako poduzmite efikasne mjere zaštite, barem dok istraživanja eventualno ne pokažu da rizik ne postoji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam