Nalazite se
  • Zdravlje
  • VR šetnja uz more smanjuje bol kod zubara
Članak
Objavljeno: 15.06.2017. 15:43

Plymouth University 

VR šetnja uz more smanjuje bol kod zubara

Pacijenti osjećaju manje boli kada gledaju scene iz prirode pomoću VR headseta.

VR šetnja uz more smanjuje bol kod zubara

Znanstvenici britanskog Sveučilišta u Plymouthu objavili su rezultate studije u kojoj su testirali kako VR utječe na bol kod pacijenata u zubarskoj ordinaciji.

Za potrebe studije odabrali su 79 volontera kojima je trebalo izvaditi zub ili napraviti ispun te su ih podijelili u tri grupe. Jednu koja je tijekom tretmana imala VR headset na glavi i gledala scene morske obale, drugu koja je također koristila VR ali je gledala šetnju kroz grad, te treću koja nije bila opremljena VR-om.

Rezultati studije su ukazali da je najmanju bol osjećala grupa koja je uživala u virtualnoj šetnji uz more, a oni su i nakon zahvata imali manje neugodne uspomene na posjet zubaru. Mada je za očekivati bilo da će gledanje bilo kojih prizora pomoću VR headseta odvući pažnju pacijentima i smanjiti im osjećaj boli, zanimljivo je da ona grupa koja je virtualno šetala gradom nije osjećala manju bol u odnosu na one koji nisu uopće koristili VR.

Znanstvenici kažu kako ovo pokazuje da je za smanjenje osjećaja boli najvažniji bio kontakt s prirodom, makar i kroz VR "prozor", jer upravo to pruža poboljšanje psihičkog i mentalnog osjećaja, a ne pokušaj odvlačenja pažnje samo pomoću VR-a.

U sljedećoj fazi će istražiti razlike između utjecaja raznovrsnih prizora iz prirode na smanjenje boli.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam