Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.08.2011. 10:02

Studija 

Žene ratnice otporne kao muškarci

Prema studiji koja je istražila psihičko stanje veterana ratova u Iraku i Afganistanu, članice vojske su pokazale jednaku otpornost na ratni stres kao i muškarci.

Žene ratnice otporne kao muškarci

Muškarci i žene na misiji u Iraku i Afganistanu 2007/2008 godine, doživjeli su sličnu količinu stresa povezanog s borbom i slične psihičke utjecaje tijekom prve godine nakon povratka sa misije, govore rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Abnormal Psychology, od strane Američke psihološke organizacije (APA).

Suprotno vjerovanju, žene koje idu u rat, reagiraju kao i muškarci vojnici, tvrdi Dawne Vogt, iz Uprave za veterane nacionalnog centra za PTSP i Bostonskog medicinskog sveučilišta.

Rezultati su posebno značajni, obzirom kako je Pentagonu rečeno da promijeni dugotrajnu politiku koja ženama brani izravnu borbu s tla, tvrdi Vogt. Od 2009 godine, više od 750 žena je ranjeno ili ubijeno tijekom akcije oslobađanja u Afganistanu i Iraku.

 kod muškaraca se pokazala veća zlouporaba sredstava ovisnosti 

Istraživanje se zasniva na odgovorima 595 članova službe, odabranih putem nasumičnog uzorka iz spiska podatkovnog centra obrambenih snaga. Uključeno je 340 žena i 252 muškarca iz aktivne službe narodne garde i pričuvnog sastava vojske. Žene su u prosjeku bile tri godine mlađe i češće pripadnice rasne/etničke manjinske grupe. Muškarci su većinom bili oženjeni, živjeli s djecom, imali veće prihode i bili u službi mornarice.

Istraživači su koristili mjere stresa: izlaganje borbi koja je uključila pucanje iz oružja, svjedočenje ozljede ili smrti, proživljavanje posljedica borbe, poput promatranja i sakupljanja ostataka leševa te odnošenje prema zatvorenicima, podnošenje teških životnih situacija u zoni rata, te strahovanje za vlastitu sigurnost.

Očekivano, muškarci su izjavili veću izloženost borbi i njenim posljedicama, kao i teškoće u životnim situacijama, no činjenica da su ove razlike bile relativno male, govori kako je izlaganje žena stresu u Iraku i Afganistanu, u prosjeku samo nešto manje nego kod muškaraca.

Pokazala se vrlo slična razina post-traumatskog stresa, psihičkog funkcioniranja i depresija, no kod muškaraca se pokazala veća zlouporaba sredstava ovisnosti.

Izvor: znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->