Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.10.2017. 13:12

ETH Zurich 

Najbrži laserski puls prati elektrone u slow motionu

Ovo je najbrži laserski puls na svijetu koji će pomoći ruzumijevanju fizike na atomskoj razini.

Najbrži laserski puls prati elektrone u slow motionu

Znanstvenici sveučilišta ETH Zurich skratili su rendgenski puls na samo 53 atosekunde, što je otprilike 10 na minus 18 sekunde te je dovoljno da vam omogući promatranje kretanja elektrona u usporenom vremenu (slow motionu). Ako se pitate u čemu leži moguća primjena tog izuzetno kratkog pulsa, on je dovoljno brz da vam omogući proučavanje ekstremno brzih procesa poput formiranja kemijskih veza ili stvaranja električne energije u solarnim ćelijama.

Sustav koristi laser srednjeg infracrvenog područja (MIR) za generiranje "mekanih" pulsova X-zraka s ekstremno velikom spektralnom propusnošću. 

Znanstvenici smatraju kako će nam ovaj tehnološki iskorak ETH unaprijediti istraživanja o ponašanju elektrona, no također u njemu vide i praktične mogućnosti primjene, pa bi u konačnici mogao dovesti do učinkovitijih sunčevih ploča, obzirom da će znanstvenici otkrivati koji materijali i metode najviše pobuđuju elektrone.

Znanstvenici vjeruju da će u budućnosti stvoriti još kraće pulsove koji će omogućiti detaljnija proučavanja fizike i kemije na toj maloj skali.

Vezani sadržaji
Ključne riječi laser ETH pulsovi atosekunde
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam