Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.09.2018. 11:00

DON 

VIDEO: Roboti sami uče gledati s razumijevanjem

Novi sustav računalnog vida za 45 minuta može shvatiti što je ono u što gleda.       

VIDEO: Roboti sami uče gledati s razumijevanjem

Umjetna inteligencija i sustavi strojnog učenja u robotima još uvijek se temelje na velikim bazama podataka s kojima ih ljudi moraju "nahraniti", kako bi prema tisućama slika ili brojnim satima videa mogli prepoznati što se nalazi pred njima i potom otkriti kako pristupiti nekom objektu i s njim manipulirati na najbolji način.

Taj sustav ima mnoštvo ograničenja i zahtijeva veliki angažman ljudi, pa je stoga jednostavnije napraviti industrijske robote koji su specijalizirani (programirani) za usko specijalizirane zadaće u nepromjenjivom okolišu, no ti roboti nisu ono što bismo mi željeli u svojim domovima i radnim sredinama, gdje bi nam jednog dana trebali pomagati poput ljudskih suradnika, izvršavanjem raznovrsnih zadaća u raznovrsnim uvjetima.

Znanstvenici MIT CSAIL laboratorija razvili su novi sustav računalnog vida pod nazivom DON (Dense Object Nets), koji stvara vizualnu kartu, odnosno kolekciju točaka objekta, koje smješta u koordinate. Nakon toga sve te koordinatne setove spaja u jedan veći set, što mu u konačnici omogućuje intuitivno razumijevanje oblika objekta i otkriva kako funkcionira u kontekstu okoliša koji ga okružuje.

Zahvaljujući takvom pristupu, robot opremljen ovim AI-em u stanju je pogledati u šalicu čaja, točno se orijentirati prema dršci i otkriti kako ju može podići da ne prospe njezin sadržaj. Pored toga, DON robotu omogućuje i da točno odabere pravi objekt iz hrpe drugih vrlo sličnih, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sustav koristi RGB-D senzor s RGB dubinskom kamerom i sam se uvježbava bez korištenja podatkovne baze. Ukoliko želite da prepozna smeđu cipelu, dovoljno je da ga neko vrijeme držite u prostoriji u kojoj se nalazi. On će automatski kružiti oko nje i snimiti referentne slike koje će koristiti za izradu koordinatnih točaka, a potom će se uvježbati temeljem onoga što vidi. Znanstvenici kažu da čitav taj proces traje oko 45 minuta, no dodaju kako se DON još uvijek nalazi u ranoj fazi, pa nemojte očekivati da će vam u skoroj budućnosti pratisuđe u sudoperu i postati članom vašeg kućanstva.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici, a ako želite i sami koristiti usluge DON AI-a, sve potrebne datoteke i tutoriale ćete pronaći na Githubu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam