Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.06.2023. 13:47

Sveučilište u Cambridgeu 

VIDEO: Robot chef uči kuhati iz kuharskih videa

Istraživači su istrenirali robotskog kuhara da gleda i uči iz videa kuhanja te potom sam rekreira jelo.

VIDEO: Robot chef uči kuhati iz kuharskih videa

Istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu programirali su svog robotskog kuhara s kuharicom od osam jednostavnih recepata za salate. Nakon gledanja videa čovjeka koji demonstrira jedan od recepata, robot je uspio prepoznati koji se recept priprema i potom samostalno složiti salatu.

Osim toga, videozapisi su pomogli robotu da postupno dodaje nova saznanja u svoju kuharicu, a na kraju eksperimenta robot je sam došao do devetog recepta.

Ljudski kuhari mogu naučiti nove recepte kroz promatranje, bilo da je to gledanje druge osobe kako kuha ili gledanje videa na YouTubeu, ali programiranje robota za pripremu niza jela je skupo i dugotrajno.

"Htjeli smo vidjeti možemo li istrenirati robota kuhara da uči na isti način na koji to mogu ljudi, identificiranjem sastojaka i načina na koji se slažu u jelu", rekao je Grzegorz Sochacki s Odjela za inženjerstvo Cambridgea, prvi autor ovog rada.

Sochacki, doktorski kandidat u Laboratoriju za bio-inspiriranu robotiku profesorice Fumiye Iide, i njegovi kolege, osmislili su osam jednostavnih recepata za salate i snimili sebe kako ih prave. Zatim su upotrijebili javno dostupnu neuronsku mrežu za treniranje svog robota kuhara. Neuronska mreža već je bila programirana za prepoznavanje niza različitih objekata, uključujući voće i povrće korišteno u osam recepata za salate (brokula, mrkva, jabuka, banana i naranča).

Koristeći tehnike računalnog vida, robot je analizirao svaki kadar videa i uspio identificirati različite objekte i značajke, poput noža i sastojaka, kao i ruke i lice ljudskog demonstratora. Recepti i videozapisi pretvoreni su u vektore, a robot je izvodio matematičke operacije na vektorima kako bi utvrdio sličnost između demonstracije i vektora, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ispravnim identificiranjem sastojaka i radnji ljudskog kuhara, robot je mogao odrediti koji se od recepata priprema.

Od 16 videa koje je pogledao, robot je prepoznao točan recept u 93% slučajeva, iako je otkrio samo 83% radnji ljudskog kuhara. Robot je također mogao otkriti da su male varijacije u receptu, poput pravljenja duple porcije ili normalne ljudske pogreške, varijacije, a ne novi recept. Robot je također ispravno prepoznao demonstraciju nove, devete salate, dodao je u svoju kuharicu i napravio.

"Nevjerojatno je koliko je nijansi robot uspio otkriti", rekao je Sochacki. "Ovi recepti nisu složeni - oni su u biti nasjeckano voće i povrće, ali je bio stvarno učinkovit u prepoznavanju, na primjer, da su dvije nasjeckane jabuke i dvije nasjeckane mrkve isti recept kao tri nasjeckane jabuke i tri nasjeckane mrkve." 

Video zapisi korišteni za treniranje robota kuhara nisu poput videa hrane koje rade ljudi na društvenim mrežama, koji su puni brzih rezova i vizualnih efekata te se brzo kreću naprijed-natrag između osobe koja priprema hranu i jela koje priprema. Na primjer, robot bi se mučio identificirati mrkvu ako bi ljudski demonstrator imao dlan omotan oko nje. Kako bi robot identificirao mrkvu, ljudski demonstrator ju je morao podići bi mogao vidjeti cijelo povrće. 

"Našeg robota ne zanimaju vrste videa o hrani koji postaju viralni na društvenim mrežama, jednostavno ih je preteško pratiti", rekao je Sochacki. "Ali kako ovi roboti kuhari postaju sve bolji i brži u prepoznavanju sastojaka u videozapisima s hranom, mogli bi koristiti servise poput YouTubea da nauče cijeli niz recepata."

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->