Nalazite se
  • Pop Tech
  • Japan želi lansirati drveni satelit
Članak
Objavljeno: 01.06.2023. 10:24

Sveučilište u Kyotu

Japan želi lansirati drveni satelit

Drveni sateliti? Da, drveni sateliti. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kyotu žele lansirati satelit izrađen od drveta u orbitu 2024. godine

Japan želi lansirati drveni satelit

Nije suludo kao što biste možda pomislili. Rezultati nedavnog testiranja na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), u kojem su različita drva bila izložena vakuumu svemira, potvrdio je istraživački tim ovog projekta sa Sveučilišta u japanskom gradu Kyotu.

Doista, njihovi pronalasci ukazuju na to da je drvo nevjerojatno otporno, čak i u okolišnim uvjetima u svemiru.

„Unatoč ekstremnim uvjetima svemira koji uključuju značajne temperaturne promjene i izlaganje intenzivnim kozmičkim zrakama te opasnim solarnim česticama deset mjeseci, testovi su potvrdili da nije došlo do dekompozicije ili deformacija, poput pucanja, savijanja, ljuštenja ili površinske štete“, stoji u nedavnoj objavi Sveučilišta u Kyotu.

Ovaj eksperiment poslužio je kao preliminarno istraživanje za međunarodno partnerstvo LignoSat koje predvodi Sveučilište u Kyotu. LignoSat dizajnirao je drveni satelit koji bi Japanska svemirska agencija (JAXA) i NASA trebale lansirati tijekom iduće godine.

LignoSatov projekt drva u svemiru počeo je u travnju 2020. kao suradnja između Sveučilišta u Kyotu i japanske tvrtke iz drvne industrije Sumitomo Forestry.

„Sposobnost drveta da izdrži simulaciju uvjeta u nižoj Zemljinoj orbiti (LEO) nas je zapanjila“, rekao je Koji Murata, šef istraživačkog tima na projektu svemirskog drveta u objavi za medije iz 2021. godine.

„Želimo vidjeti možemo li precizno procijeniti utjecaj teških LEO uvjeta na organske materijale“, dodao je.

Kako bi testirali taj utjecaj, mala ploča s tri uzorka različitih vrsta drveta lansirana je na Međunarodnu svemirsku postaju, gdje je pohranjena na njenom eksperimentalnom japanskom modulu Kibo, a zatim izložena svemiru na deset mjeseci tijekom 2022. godine.

Drvenu ploču je na Zemlju vratio JAXA-in astronaut Koichi Wakata koji je bio dio SpaceX-ove misije CRS-26 u siječnju 2023. godine, a letio je u letjelici Dragon. Znanstvenici s ovog projekta hvale uspjeh te misije.

Od tih triju vrsta drva koje su testirane, tim iz LignoSata odlučio je nastaviti s projektom koristeći stabla magnolije zbog njene „visoke obradivosti, dimenzijske stabilnosti i općenite čvrstoće“, navedeno je u objavi za medije.

Ako se zaista ispostavi da je drvo realna alternativa za proizvodnju satelita, postoje potencijalne prednosti u odnosu na uobičajene legure metala koje se koriste u današnjoj izgradnji.

Za početak, ekološki je prihvatljivije. Lakše je, jednostavnije i čišće za proizvesti, a isto je tako jednostavnije za zbrinjavanje satelita jednom kad oni dosegnu kraj svog radnog vijeka.

Kad se vrate iz orbite, sateliti i komponente od kojih su sastavljeni uobičajeno izgore većim dijelom, ako ne i u potpunosti u Zemljinoj atmosferi. Dijelovi koji ne izgore se strateški povuku iz orbite tako da slete u zabačene dijelove oceana.

Drveni sateliti bi definitivno izgorjeli u potpunosti pri ponovnom ulasku u atmosferu, a ako bi neki manji, fiktivni fragmenti drveta nekako preživjeli to usijano poniranje, lako bi se razgradili gdje god da slete na Zemlju.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->