Nalazite se
  • Pop Tech
  • Ponovne odgode leta u NASA-i i Boeingu
Članak
Objavljeno: 02.06.2023. 15:49

Starliner

Ponovne odgode leta u NASA-i i Boeingu

NASA i Boeing su na neodređeno vrijeme odgodili prvi let ljudi u kapsuli Starliner zbog novih tehničkih problema

Ponovne odgode leta u NASA-i i Boeingu

U prvom letu s posadom trebala su sudjelovati dva NASA-ina astronauta 21. srpnja nakon što su ga odgodili s ranijeg datuma u travnju. Nisu objavili novi datum leta, iako je Boeingov Mark Nappi rekao da će vodstvo tijekom idućeg tjedna donijeti plan koji će osigurati sigurnost kapsule za let.

Dodao je da su pronašli dva problema sa Starlinerom: jedan je povezan sa sustavom padobrana, a drugi s trakom omotanom oko snopova kabela u letjelici.

Nappi je rekao da su podaci za limite opterećenja padobrana krivo zabilježeni, zbog čega su inženjeri otkrili da određeni dijelovi padobrana imaju nižu granicu opterećenja nego što su prethodno identificirali.

Neovisno od toga, inženjeri su otkrili da je ranije navedena traka zapaljiva.

Objasnio je da je traka bila na letjelici tijekom Starlinerove jedine misije – testa na kojem nije bilo posade prije nešto više od godine dana, kao i sustav padobrana. Tek su nakon dodatnog detaljnog pregleda otkrili te probleme.

Nappi tvrdi da je lansiranje nekad tijekom ove godine izvedivo, ali se i ogradio od ikakvih obećanja: „Mislim da je izvedivo, ali se definitivno ne želim obvezati na neke datume ili vremenske periode prije nego što provedemo narednih nekoliko dana razumijevajući što nam je činiti“.

Boeing razvija Starlinera već godinama, kapsulu za posadu koja bi se trebala pridružiti SpaceX-ovoj Dragon kapsuli u prijevozu astronauta na i s Međunarodne svemirske postaje (obje tvrtke su dobile ugovore od NASA-e za određeni broj misija). Dok je SpaceX gotovo odradio svih ugovorom obvezanih šest misija, Boeing se našao u tehničkim odgodama kojima naočigled nema kraja.

„Ključna stvar je ovo – sigurnost je uvijek naš glavni prioritet“, rekao je Nappi i dodao: „Oduvijek je tako s ljudskim letom u svemiru. I to vodi ovu odluku. Može se reći da smo razočarani jer to znači odgađanje, ali tim je ponosan što donosimo pravu odluku“.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->