Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI stvara savršene glazbene mikseve
Članak
Objavljeno: 01.06.2023. 10:20

Georgia Tech 

VIDEO: AI stvara savršene glazbene mikseve

Umjetna inteligencija u stanju je spojiti različite pjesme različitih žanrova i izvođača u neobične mikseve koji zvuče dobro.

VIDEO: AI stvara savršene glazbene mikseve

Profesor Gil Weinberg i njegovi studenti iz Centra za glazbenu tehnologiju na Sveučilištu Georgia Tech, razvijaju alat za miksanje glazbe koji uz pomoć umjetne inteligencije svakome omogućuje da postane DJ i u miksevima koristi glazbeni izričaj svojih omiljenih pjevača i bendova te ih sparuje čak i ako se žanrovski, ritmički i kompozicijski potpuno razlikuju.

Njihova aplikacija Mixboard za tablete, korisnicima bez glazbenog ili DJ iskustva omogućuje stvaranje mikseva iz snova. Uz pomoć umjetne inteligencije, aplikacija pronalazi izvođače koje korisnik možda ne bi upario i pronalazi najbolje dijelove pjesme koje će iskombinirati u svojem miksu.

Kako bi napravili vlastiti miks, korisnici povlače i ispuštaju do četiri pjesme iz Spotify ili Mixboard glazbene biblioteke u segmente vokala, basa, akorda i bubnja do 32 takta. To omogućuje korisnicima da prate dok aplikacija miksa njihove izbore pjesama, renderirajući ih u samo nekoliko sekundi. Kada završe, korisnici mogu preuzeti i podijeliti svoju jedinstvenu pjesmu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

AI omogućuje korisnicima da se usredotoče na razvoj pjesme umjesto da brinu o tehničkim aspektima i teoriji glazbe. Aplikacija koristi biblioteke za dohvaćanje glazbenih informacija otvorenog koda za određivanje tempa pjesme, tonaliteta i glazbenih korijena, što pomaže rastaviti pjesmu na pojedinačne mikseve. Algoritam može rastegnuti zvuk kako bi odgovarao tempu ili transponirati melodije kako bi osigurao da su obje pjesme u istom tonalitetu. Istraživači također pružaju predloške osnovnih struktura pjesama kako bi pomogli korisnicima da naprave privlačnu pjesmu.

"Što se više usredotočimo na razvoj umjetne inteligencije u kreativne svrhe, to ona može biti inspirativnija i smatrati se jedinstvenim inputom koji ljudi ne mogu pružiti", rekao je Weinberg. "Zajedno, s vašom vlastitom kreativnošću i kreativnim unosom umjetne inteligencije, miksanje može biti nešto jedinstveno i novo što ne biste sami stvorili."

Dok istraživači nastavljaju usavršavati automatizaciju aplikacije, u njoj također vide puno veći potencijal od običnog laboratorijskog eksperimenta i nadaju se da će je komercijalizirati.

U tome su ograničeni manje tehnologijom, a više ograničenjima licenciranja. Weinberg se konzultirao s Kobijem Abayomijem, bivšim višim potpredsjednikom za Data Science u Warner Music Groupu, sada voditeljem Science za Gumbel Demand Acceleration i članom savjetodavnog odbora Ivan Allen College of Liberal Arts.

"Nositelji glazbenih prava trebali bi vidjeti aplikacije poput Mixboarda kao marketinške prilike, a ne licenciranje reprodukcija", rekao je. "Potaknuti ljude da imaju veći afinitet prema glazbi, ili konkretno prema vašoj vrsti glazbe, ono je što se tiče naprednog glazbenog marketinga."

Aplikacija nažalost još nije dostupna za preuzimanje pa ne možemo isprobati može li doista zamijeniti DJ-a na vašem tulumu.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Georgia Tech Mixboard
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->