Nalazite se
  • Pop Tech
  • SpaceX lansirao 22 satelita u orbitu
Članak
Objavljeno: 05.06.2023. 12:04

Starlink V2 Mini

SpaceX lansirao 22 satelita u orbitu

U prvom od dvaju lansiranja u nedjelju, SpaceX lansirao je 22 Starlink „V2 Mini“ satelita lansirali su u orbitu, raketa je sletjela u more

SpaceX lansirao 22 satelita u orbitu

SpaceX je lansirao flotu novih satelita za internet Starlink u orbitu rano u nedjelju (4. lipnja) u impresivnom jutarnjem lansiranju.

Raketa Falcon 9 nosila je 22 nova "V2 Mini" internetska satelita SpaceX-ovog komunikacijskog sustava Starlink, a lansiranje se dogodilo u 8:20 sati po lokalnom vremenu u nedjelju s lansirnog kompleksa 40 na Cape Canaveral Space Force postaji u Floridi. Osam minuta kasnije, prva faza potisnika Falcon 9 vratila se na Zemlju i sletjela na SpaceX-ovu bespilotnu platformu "Just Read The Instructions" u Atlantskom oceanu.

Uspješno lansiranje i slijetanje označili su prvo od dva lansiranja SpaceX-a koja su planirana za danas u Floridi. Druga raketa Falcon 9 trebala je poletjeti s obližnje lansirne postaje 39A Kennedy svemirskog centra kako bi lansirala bespilotni teretni brod Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju za NASA-u, ali loše vrijeme prisililo je SpaceX da ga odgodi za ponedjeljak (5. lipnja). Nedjeljno lansiranje dogodilo se 13 godina nakon prvog lansiranja rakete Falcon 9 2010. godine.

Nedjeljno lansiranje Starlink misije SpaceX-a je odgođeno s 30. svibnja , kada je tvrtka također lansirala 52 druge Starlink satelite. Potreba za konačnim tehničkim provjerama Falcon 9 potisnika i loše vrijeme držali su let na tlu do nedjelje.

Loše vrijeme bilo je prepreka za SpaceX i za lansiranje Starlinka i za lansiranje tereta Dragon CRS-28, ali situacija bi se mogla poboljšati. Ranije u nedjelju, SpaceX je napisao da se nedjeljno lansiranje Starlinka suočava s mizernih 15% izgleda za dobro vrijeme za let, ali ta je prognoza poboljšana na 90% da će poletjeti otprilike sat vremena prije lansiranja.

Sateliti V2 Mini SpaceX-a su snažnije verzije njihovih ranijih Starlink svemirskih letjelica. Novi sateliti pružaju veći kapacitet širokopojasnog interneta, prema tvrtki, i opremljeni su električnim pogonskim sustavom Hall Thruster, koji pruža više nego dvostruko veći potisak u usporedbi s onima koji se koriste na starijim verzijama.

Očekivalo se da će se 22 nova satelita rasporediti u orbitu malo više od jednog sata nakon lansiranja, prema vremenskom rasporedu SpaceX-ove misije.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->