Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.09.2021. 11:06

ORCA 

VIDEO: Proradilo najveće postrojenje za hvatanje CO2

Najveće postrojenje za apsorbiranje CO2 iz atmosfere na svijetu pušteno je u pogon na Islandu.

VIDEO: Proradilo najveće postrojenje za hvatanje CO2

Ambiciozni startup Climeworks koji su osnovali znanstvenici Sveučilišta Berkeley i ETH Zurich dr. Christoph Gebald i dr. Jan Wurzbacher, ima ambiciozni plan da svijet preplavi svojim pogonima za isisavanje ugljičnog dioksida iz zraka i njegovo sigurno skladištenje pod zemljom kroz pionirski proces mineralizacije.

Kako sve ne bi ostalo na znanstvenim studijama i laboratorijskim eksperimentima, Gebald, Wurzbacher i njihovi kolege su na Islandu, na području geotermalne elektrane Hellisheidi, svečano pritisnuli gumb kojim su u pogon pustili svoje prvo veliko postrojenje pod nazivom ORCA, koje će godišnje "uloviti" i zbrinuti 4.000 tona stakleničkog plina CO2, jadnog od najodgovornijih za ljudski utjecaj na klimatske promjene i povećanje globalne temperature, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tehnologija koju koristi ORCA zove se DAC (direct air capture - izravno hvatanje zraka), koje se razlikuje od tehnologija za sekvestraciju ugljika koje izvlače CO2 izravno iz elektrana, već ga umjesto toga nastoje prikupiti iz vanjskog zraka.

Climeworks se nalazi na čelu ovog područja od osnutka 2009. godine, a njegov sustav koristi velike ventilatore za izvlačenje vanjskog zraka kroz filter koji selektivno hvata CO2.

Tradicionalno, skladištenje CO2 u podzemnim rezervoarima nosilo je rizik od curenja, ali je 2016. zasebna skupina znanstvenika koja je radila na projektu CarbFix napravila iskorak koji je sve promijenio. Istraživači su otkrivali kako reakcije između plina i stjenovitih podzemnih materijala mogu pretvoriti CO2 u čvrste minerale, što je inače prirodni proces koji traje stotinama ili čak tisućama godina.

To je dovelo do otkrića tehnike koja značajno ubrzava ovaj proces, skraćujući vrijeme potrebno za mineralizaciju CO2 na manje od dvije godine i privuklo pozornost Climeworksa, koji se udružio s CarbFixom na pilot projektu u ON Powerovoj geotermalnoj elektrani Hellisheidi na Islandu 2017.

Ovdje je DAC sustav pokretača korišten za hvatanje i sigurno skladištenje oko 12,5 tona CO2 tijekom tri mjeseca, pretvorivši Hellisheidi u prvu svjetsku elektranu s negativnim emisijama.

ORCA 2

Novo postrojenje za izravno hvatanje zraka Orca za skladištenje CO2 se oslanja na modularnu metodu gradnje, gdje je tehnologija pakirana unutar jedinica koje se mogu dodavati jedna na drugu. Te jedinice koriste polovicu čelika iz prethodnih konstrukcija, smještene su u blizini elektrane i u potpunosti se napajaju iz obnovljivih izvora energije.

Mada će ORCA svake godine izvući 4 tisuća tona CO2 iz atmosfere, to je kap u moru u usporedbi s više od 30 gigatona ili 30 milijardi tona CO2 koje ljudi puštaju u zrak svake godine, no značajno je poboljšanje u odnosu na ona što je tvrtka uspjela postići nekoliko godina prije. Kako se širi, tvrtka planira povećati svoj kapacitet uklanjanja kako bi prikupila milijune tona CO2 do drugog dijela ovog desetljeća.

"Do postizanja globalnih nula emisija još je dug put, ali s Orcom vjerujemo da je Climeworks napravio jedan značajan korak bliže postizanju tog cilja", navodi dr. Wurzbacher.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->