Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2021. 13:03

ETH Zurich 

Parket koji generira elektricitet za paljenje lampe

Nova vrsta drvenog poda za generiranje energije može stvoriti dovoljno elektriciteta za napajanje manjih uređaja.

Parket koji generira elektricitet za paljenje lampe

Korištenje ljudskih pokreta za stvaranje energije već smo vidjeli više puta u raznim projektima, što je uključivalo obuću i pametne ceste, a sada nam od znanstvenika ETH Zuricha dolazi i visoko učinkoviti parket za generiranje energije.

Istraživači su parket demonstrirali paljenjem stolne svjetiljke pomoću koraka, a generiranje energije se odvija zahvaljujući takozvanom triboelektričnom učinku, prema kojem određeni materijali stvaraju električni naboj kada se odvajaju od drugog materijala.

Stariji autor studije Guido Panzarasa kaže da je drvo u osnovi "triboneutralno", što znači da nema tendenciju prikupljanja ili ispuštanja elektrona. "Stoga je bio veliki izazov omogućiti da drvo privlači ili ispušta elektrone", navodi Panzarasa. 

fx1_lrg

Rješenje njegovog tima je u prvom dijelu uključivalo premazivanje jednog komada drveta silikonom koji lako dobiva elektrone pri dodiru, a u drugi dio su implementirani metalni ioni i organske molekule što mu daje veću sklonost gubitku elektrona. Ovaj tretman je testiran na različitim vrstama drva rezanim u različitim smjerovima prije nego što su istraživači otkrili najučinkovitiju opciju, radijalno izrezanu smreku.

Prema znanstvenicima, tretman je omogućio njihovom drvu da proizvodi električnu energiju 80 puta učinkovitije od prirodnog drva i osigurava stabilan učinak tijekom 1.500 ciklusa. Izrađen u komadima veličine A4 papira, materijal bi mogao proizvesti dovoljno električne energije za napajanje LED svjetiljki u domaćinstvu, kalkulatora i druge male elektronike.

"Naš fokus je bio pokazati mogućnost generiranja energije od drva relativno ekološki prihvatljivim postupcima kako bi postalo triboelektrično", kaže Panzarasa. "Smreka je jeftina i dostupna te ima povoljna mehanička svojstva. Pristup funkcionalizacije vrlo je jednostavan i može se skalirati na industrijskojrazini. To je samo pitanje inženjeringa."

Znanstvenici sada rade na poboljšanju tretmana drva kako bi ga učinili ekološki prihvatljivijim i lakšim za primjenu, dok istovremeno istražuju mogućnosti komercijalne primjene.

"Krajnji cilj je otkriti potencijale drva izvan onih koji su već poznati i omogućiti njegovo korištenje u budućim održivim pametnim zgradama", kaže Panzarasa.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Matter možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi generator drvo ETH Zurich parket
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->