Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Pogledajte kako je i koliko NASA pomaknula asteroid
Članak
Objavljeno: 12.10.2022. 10:28

DART 

VIDEO: Pogledajte kako je i koliko NASA pomaknula asteroid

NASA je po prvi puta u povijesti promijenila putanju jednom svemirskom tijelu.

VIDEO: Pogledajte kako je i koliko NASA pomaknula asteroid

Nakon što je NASA 26. rujna uspješno pogodila asteroid Dimorphos, analiza podataka s teleskopa na Zemlji, svemirskih letjelica i svemirskih teleskopa, dobivenih tijekom posljednja dva tjedna od strane istraživačkog tima Double Asteroid Redirection Test (DART) pokazuje da je kinetički udar svemirske letjelice na ciljni asteroid, uspješno promijenio orbitu asteroida. Ovo je prvi put da čovječanstvo namjerno mijenja kretanje jednog nebeskog tijela i prva potpuna demonstracija tehnologije odvraćanja asteroida u sklopu takozvane "planetarne obrane".

"Svi mi imamo odgovornost zaštititi naš rodni planet. Na kraju krajeva, to je jedini koji imamo," rekao je NASA-in administrator Bill Nelson na tiskovnoj konferenciji koju čitavu možete pogledati u ovom videu.

"Ova misija pokazuje da NASA pokušava biti spremna za sve što svemir baci pred nas. NASA je dokazala da smo ozbiljni kao branitelj planeta. Ovo je prijelomni trenutak za planetarnu obranu i cijelo čovječanstvo, demonstrirajući predanost NASA-inog iznimnog tima i partnera iz cijelog svijeta", rekao je Nelson.

Prije udara DART-a, Dimorphosu je trebalo 11 sati i 55 minuta da obiđe svoj veći asteroid Didymos. Od DART-ovog namjernog sudara s Dimorphosom 26. rujna, astronomi koriste teleskope na Zemlji kako bi izmjerili koliko se to vrijeme promijenilo. Sada je istraživački tim potvrdio da je udar letjelice izmijenio Dimorphosovu orbitu oko Didymosa za 32 minute, skraćujući orbitu od 11 sati i 55 minuta na 11 sati i 23 minute.

2a_liciacube_luke_l0_just_before_ca

Prije udara, NASA je definirala minimalnu uspješnu promjenu perioda orbite Dimorphosa od 73 sekunde na više. Ovi prvi podaci pokazuju da je DART premašio to minimalno mjerilo za više od 25 puta.

"Ovaj rezultat jedan je važan korak prema razumijevanju punog učinka DART-ovog utjecaja na ciljni asteroid", rekla je Lori Glaze, direktorica NASA-inog Odjela za planetarne znanosti u sjedištu NASA-e u Washingtonu. "Kako svaki dan budu pristizali novi podaci, astronomi će moći bolje procijeniti može li se, i kako, misija poput DART-a koristiti u budućnosti za pomoć u zaštiti Zemlje od sudara s asteroidom ako ikad otkrijemo da je takav krenuo prema nama. "

Istraživački tim još uvijek prikuplja podatke s zemaljskih zvjezdarnica diljem svijeta – kao i s radarskim postrojenjima na NASA-inom planetarnom radaru Goldstone Laboratorija za mlazni pogon u Kaliforniji i Green Bank opservatoriju Nacionalne znanstvene zaklade u Zapadnoj Virginiji. Oni ažuriraju mjerenje razdoblja čestim promatranjima kako bi poboljšali njegovu preciznost.

Fokus se sada pomiče prema mjerenju učinkovitosti prijenosa momenta iz DART-ovog sudara s metom brzinom od otprilike 22.530 km/h. To uključuje daljnju analizu "izbacivanja" mnogo tona asteroidnog kamenja pomaknutog i lansiranog u svemir udarom. Trzaj od ove eksplozije krhotina znatno je pojačao DART-ov pritisak na Dimorphos. 

Za uspješno razumijevanje učinka trzaja potrebno je više informacija o fizičkim svojstvima asteroida, kao što su karakteristike njegove površine i koliko je jak ili slab. Ta se pitanja još uvijek istražuju.

3-1_noirlab_soartelescope_28sep

"DART nam je dao neke fascinantne podatke o svojstvima asteroida i učinkovitosti kinetičkog impaktora kao planetarne obrambene tehnologije", rekla je Nancy Chabot, voditeljica koordinacije DART-a iz Johns Hopkins Applied Physics Laboratorya (APL) u Laurelu, Maryland. "DART tim nastavlja raditi na ovom bogatom skupu podataka kako bi u potpunosti razumio ovaj prvi planetarni obrambeni test otklona asteroida."

Za ovu analizu, astronomi će nastaviti proučavati slike Dimorphosa iz DART-ovog terminalnog pristupa i s Light Italian CubeSata za snimanje asteroida (LICIACube), koji je osigurala Talijanska svemirska agencija, kako bi približno odredili masu i oblik asteroida. Otprilike četiri godine od sada, projekt Hera Europske svemirske agencije također planira provesti detaljna istraživanja Dimorphosa i Didymosa, s posebnim fokusom na krater koji je ostavio DART-ov sudar i precizno mjerenje mase Dimorphosa.

4_2_lightcurve_v1

Johns Hopkins APL izgradio je i upravljao svemirskom letjelicom DART te upravlja misijom DART za NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane kao projekt Agencijinog Programskog ureda za planetarne misije. Teleskopski objekti koji pridonose promatranjima koje koristi DART tim za utvrđivanje ovog rezultata uključuju: Goldstone, Green Bank Observatory, Swope teleskop u Las Campanas Observatoryu u Čileu, Danski teleskop u La Silla Observatory u Čileu i Las Cumbres Observatory mreže teleskopa u Čileu i Južnoj Africi.

NASA ističe da ni Dimorphos ni Didymos ne predstavljaju nikakvu opasnost za Zemlju prije ili nakon DART-ovog kontroliranog sudara s Dimorphosom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Dart
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->